See on mõistlik vastus. Mida vähem muutmälu teil on, seda tõenäolisemalt hakkab Windows mälu saalima (programme kiirest ehk muutmälust aeglasesse mällu ehk kõvakettale viima ja vastupidi), mis vähendab märgatavalt teie süsteemi jõudlust.

Ja kui te vajate ainult kõige tavalisemat DDR2 muutmälu, maksaks 2 GB lisamine ilmselt ainult 500 krooni või isegi vähem. Kui süsteem nõuab aga uusimat DDR3 RAMi, peate maksma ilmselt kaks korda rohkem. See on juba arvestatavam väljaminek, eriti rahapuuduse korral. Koguni hullem, et 32bitise Windowsi operatsioonisüsteemi piirangud võimaldavad 4 GB'st ilmselt ainult 3,1 GB ära kasutada.

Nii et palju kindlasti vajate? Uurime lähemalt.

Windows Vista

Microsoft väidab, et Vista küsib Home Basici väljalaskes vähemalt 512 MB muutmälu, teistes väljalasetes vähemalt 1 GB.

See on tõsi. Vista Home Premiumi süsteem ja põhilised taustaprogrammid sõid testides 1 GB'st umbes pool ära, jättes ülejäänu muuks kasutuseks.

Probleem on selles, et pool gigabaiti pole eriti palju. Kui tahate vaid e-kirjadega tegeleda, veebi kasutada, muusikat kuulata või lihtsaid rakendusi jooksutada, piisab sellest põhimõtteliselt küll. 2 GB annab aga palju rohkem manööverdamisruumi, näiteks lihtsate mängude, video, fototöötluse jaoks jms.

Nii et Vistas on mõistlik omada vähemalt 2 GB muutmälu.

Windows 7

Microsoft ütleb, et 32bitine Windows 7 vajab vähemalt 1 GB muutmälu ja 64bitine vähemalt 2 GB.

See on Vistale pakutust mõnevõrra realistlikum, sest Windows 7 autorid optimeerisid seda tõhusamalt mälu ära kasutama. Nii et kui teil on 2 GB muutmäluga Vista süsteem, võib Win7-le kolida lisakulutusi tegemata ja üldine jõudlus peaks tõusma.

Nii et Microsofti soovitus on vastuvõetav, kui vaid lihtsaid programme kasutate. Keerukama tarkvara ja/või korraga mitme rakenduse jooksutamise korral kasutage korraliku jõudluse saavutamiseks kaks korda suuremat hulka (32bitisel 2 GB, 64bitisel 4 GB).

Programmide puhul tasub alati kodukaid uurida, kus on tavaliselt kirjas süsteeminõuded (ehk allalaadimislehel). Küll autor teab, mida soovitada.

Arvutimängud

Arvutimängud seavad graafikakaardile, kõvakettale ja protsessorile suure koormuse, aga ei vaja üllataval kombel alati palju RAMi.

Lugesime praegustest müügihittidest ja leidsime, et "The Sims 3" sugused lihtsamad teosed seavad XP süsteemis alampiiriks 1 GB, Vistas või uuemas 1,5 GB. Peaaegu kõik muu ("Mafia II", "R.U.S.E.", "Battlefield: Bad Company 2", "Mass Effect 2", "Pro Evolution Soccer 2011") soovitab 2 GB.

See on osaliselt turundustrikk. Keegi ei taha sellega silma paista, et nende mäng nõuab tõesti 4 GB, mis peletaks osad ostjad eemale. Küll aga näitab see, et isegi uusimad mängud peaks 2 GB muutmäluga toime tulema, nii et soovitame seda absoluutseks miinimumiks.

Kui süsteemis on ainult 1 GB, uurige veidi vanemat kraami. 2004. aasta hitt "Doom 3" küsib näiteks ainult 384 MB ja peaks põhimõtteliselt igal vähegi tänapäevasel masinal jooksma.

"World of WarCraft"

Paljud mängud küsivad XP operatsioonisüsteemi all vähem muutmälu kui Vistas või Windows 7's; "WoW: Wrath of the Lich King" samuti.

XP kasutajad vajavad ainult 512 MB ja soovituslik on 1 GB. Vista või 7 puhul on arvud vastavalt 1 ja 2 GB.

Videotöötlus

Videotöötlus on väga keerukas protsess, mis paneb proovile arvuti iga osa. Sarnaselt mängimisega pole muutmälu siiski elutähtsaim.

Adobe Premiere Elements 8 seab näiteks XP all alampiiriks 512 MB, Vista või Win7 puhul 1 GB. Mõlemas on vajalik 2 GB, kui tahate kõrglahutusega videoga tegeleda (näiteks AVCHD või Blu-ray).

Sama kehtib Sony Vegas Movie Studio HD Platinumi, Nero Multimedia Suite 10 ja muu redigeerimistarkvara puhul: vähemalt 1 GB, kõrglahutusega materjalile 2 GB.

See on muidugi alampiir, nii et RAMi lisamine peaks jõudlust märgatavalt tõstma. Aga kui ootamine ei häiri, võimaldab 1 GB kõige algelisema töö ära teha; 2 GB juba ka kõik muu.

Sülearvuti

Läpakas ainult kõige algelisemat tarkvara kasutades võite hakkama saada operatsioonisüsteemi küsitud miinimumiga.

Mõnel vanemal sülearvutil ei ole aga iseseisvat graafikamälu, nii et see tuleb süsteemi-muutmälu arvelt. See pole tingimata probleemiks, aga kui muutmälu hulk on niigi väike, ei mõju see kindlasti meeldivalt.

Ärge unustage: kui muutmälu napib ja Windows tegeleb alatasa saalimisega, vähendab see akukestvust. Nii et 2 GB oleks alampiir, mida meie soovitame.