Välised kõvakettad tuleb tavaliselt kaabliga arvuti USB-pessa ühendada. Nüüd aga leiame müügilt ka juhtmeta mudeleid, mis vahetavad andmeid otse õhust, täpsemalt Bluetoothi või wifi teel.

Selline lahendus sobib neile, kes ühendavad välise kõvaketta tavalist USB-pesa mitte pakkuva seadmega nagu telefon või tahvel, või on olemasolevad pesad juba kõik kasutusel, või kes tahab kaablist lihtsalt põhimõtteliselt vabaneda.

Nutiseadme puhul saaks asja aetud ka adapteri või (Androidi puhul) äpi abil abil, aga isegi siis, kui andmevahetus probleemideta toimib, hakkab nutiseade ruttu laadimist nõudma.

Juhtmeta väline kõvaketas sisaldab akut ja hoiab käigus oma parooliga kaitstud wifi võrku, millele läheduses viibivaid seadmeid ligi lubada.

Arvutis näed juhtmeta välist kõvaketast ühenduse loomise järel lihtsalt tavalise kettana. Nutiseadmega ühendades peaks ekraanile tekkima eraldi aken, mis näitab failide vahetamise protsessi.

Välise juhtmeta ketta akukestvus sõltub tootest, aga tüüpiline on kuni 20 tundi ooteaega, või kuni 6 tundi pidevalt meedia striimimist.

Nutiseadme omanikule võib väline juhtmeta ketas marjaks ära kuluda, sest näiteks 4K videot salvestades või suuremõõtmelisi fotosid tehes (või ka Live-fotosid tehes) saab andmeruum ruttu täis.

Muidugi kõlbavad failide talletamiseks ka tavapärased pilveteenused nagu Dropbox ja OneDrive, ent üleslaadimine kulutab tõenäoliselt rohkem aega kui välisele juhtmeta kettale kopeerimine.

Foto: tootja

Juhtmeta väline kõvaketas võib olla nagu kaasaskantav meediaserver. See oskab meediat striimida – nii nutiseadmesse, nutitelerisse kui ka eraldi vidinasse nagu Chromecast. Teler liitub lihtsalt ketta pakutava võrguga ja ongi sisu kenasti suurel ekraanil.

Korralikud mudelid pakuvad wifi andmeside kõrval ka kaabliühendust, et USB 3.0 abil andmevahetuskiirust kuni kümnekordistada.

Kogu see lõbu ei tule muidugi odavalt. Juhtmeta variant on tõenäoliselt vähemalt kaks korda kallim kui võrreldav kaabliga variant. Suurem ja raskem on see ilmselt ka, sest sisaldab rohkem juppe, eriti aku.

Nii et kui sul on pilves kõvasti failiruumi või nutiseadmes palju (128+ GB) andmeruumi, siis ei pruugi juhtmeta välise kõvaketta soetamine end ära tasuda.

Hinnavaatlus.ee näitab, et väliseid juhtmeta kõvakettaid Eestis väga ei pakuta. Uudise koostamise hetkel saad 500 GB variandi 125 euro eest, tootjaks vana hea Seagate.

Amazon.com pakub seevastu 1 TB variante näiteks 150 USA dollariga, 2 TB variante umbes 180-ga.