Virginia Techi polütehnilise instituudi uurimisgrupp sai sellest lähtuvalt ülesande testida, kui hästi LTE segajatele vastu paneb, vahendab DVICE.

Uurijad avastasid, et LTE on šokeerival kombel rohkem haavatav kui eelkäijad (2G ja 3G võrgud), kuna seda kasutavatel seadmetel on vaja andmete sünkroniseerimiseks signaalitornidega pidevat ühendust hoida.

Nad sedastasid, et baassignaal on võimalik n-ö rivist välja lüüa odava tehnikaga kogumaksumusega umbes 650 dollarit, mis koosneb sülearvutist, tarkvara poolt kontrollitud raadioseadmest ja neid toitvast energiaallikast.

Avastus äratas nii tehnika- kui ka tavameedias tähelepanu; peagi hakkasid ilmuma kommentaarid, mis seadsid kõrgkooliuuringu suure küsitavuse alla seadsid.

ExtremeTech võtab asja kokku nii: on väga väike tõenäosus, et keegi suudab LTE võrgu tööd kergesti katkestada.

Uuringus kirjeldatud signaalisegamise võtted on võimalikud, aga mitte eriti praktilised. Need ei mõjuta võrku ei sisulisel ega signaalitorni tasandil, küll aga õhu kaudu edastuse tasandil - ja võivad takistada ainult kasutajaseadmel signaali kätte saamast.

Küll aga tasuks uuringus kirjeldatud nõrkusi tõsiselt võtta ja neile lahendused välja töötada, eriti kui LTE saab USA riikliku kriisivõrgu aluseks. Aga ka lihtsalt juhul, kui LTE üle maailma laiemalt kasutusse jõuab.

Tutvuge Virginia Techi ülevaatega LTE tugevusest NTIA leheküljel (ingliskeelne PDF)

NB, pilt on puhtalt illustratiivne ega kujuta tingimata mobiilsidevõrgu tegelikku osa.