Tootjate hinnangud võivad osutuda tihti optimistlikeks, aga küsimus jääb: kaua teie sõbralik läikiv kükloop võiks töökorras püsida?

Üks on kindel: te ei pea kartma, et televiisor lakkab lihtsalt teatud arvu töötundide järel funktsioneerimast. Tootjad viitavad nn elueaga tavaliselt hoopis ekraanieredusele, s.t kui palju töötunde kulub, et eredus langeks pooleni algsest.

Tänapäeva teleriekraanid on üldiselt nii eredad, et need püsivad nn eluea lõpuni selged, kui mingit muud jama ei teki.

Fakt on aga, et kõigi televiisorite pilt muutub aja jooksul tumedamaks. Kui palju aastaid selleks kulub, sõltub mitmest tegurist.

Rusikareegel on: mida eredam pilt, seda lühem seadme elu. Kui vähendate taustavalgustust või plasmateleri pildi kontrastsust, saab kestvust ise (natuke) pikendada.

Milline tehnoloogia on vastupidavaim? Raske öelda. Tootjad esitavad nn hinnangulise eluea eelkõige plasmateleritele ja seda alati ca 100 000 tunnile. CCFL LCD esindaja saab tavaliselt hinnanguks 30 kuni 60 000 tundi, vahel rohkem.

LED LCDde kohta on vähe uuritud, aga nende eluiga on usutavasti sarnane CCFL LCDdega. Telerite vallas värske OLED-tehnoloogia puhul on räägitud samuti võrdsusest teiste tehnoloogiatega.

Mida numbritest järeldada? Kui kükloop töötab viis tundi päevas, peaks plasmateleri ekraan langema algsega võrreldes poole ereduseni umbes 54 aastaga. LCD-teleril kuluks sama saavutamiseks 16 aastat. Ka ööpäevase kasutuse puhul kuluks plasmateleril üle 10 aasta.

Muidugi on tõsi, et tehnoloogilised lahendused vananevad erinevalt ja ebavõrdselt. Näiteks LCD-teleris vananeb peamiselt tagavalgustus (mõnel äärmuslikul juhul ka LCD-kiht) - selle asendamine on kulukas ja pigem tasuks juba uus teler osta.

Kokkuvõttes. Plasma- ja LCD-telerid on vastupidavad ning elavad päris kaua. Ärge muretsege nende eluea pärast.

Kas need peavad sama kaua vastu kui mõni vana CRT-saurus teie keldris? Ilmselt mitte, aga te ilmselt ei tahakski seda. Näiteks kümne aasta tagune lameekraan-teler oli väga kallis ja tõenäoliselt inetu disainiga. Tänased on aga odavad, head ja kena välimusega. Mõelge, millise vinge 70-tollise 4K-teleri te kümne aasta pärast odavalt osta võite!