Ma isiklikult pole päris veendunud, et häkkerirünnak Sony filmistuudiole polnud tegelikult omalaadne räpane reklaamitrikk eesmärgiga jõuluhooajal nende suurprojektidele tähelepanu koguda.

Üks on aga kindel. Tähelepanu saabus palju ja tuleb aina juurde.

"Intervjuu" on kvaliteedilt usutavasti üsna keskpärane komöödia, kui selle ühe staari Seth Rogeni tavapärase taseme põhjal otsustada.

Teade 25. detsembril laiemalt levisse jõudma pidanud teos siiski peitu panna muutus aga nii suureks sündmuseks, et uudiseid aina tuleb. Teema väikese kokkuvõtte.

Ülevaade uusimatest arengutest

1) FBI teatas, et nemad usuvad, et häkkerirünnaku taga oli siiski Põhja-Korea. Varem oli jutt vastupidine.

2) USA president Obama avaldas "Intervjuu" kadumise üle pahameelt ning kuulutas, et nii seda jätta ei tohiks.

3) Põhja-Korea esindajad on häkkerirünnaku tellimist alati eitanud. Nad avaldasid selle üle varem heameelt, et pila ei jää karistamata, kuid on hiljem taltunud. Pakkusid koguni abi häkkerite väljaselgitamisel.

4) Obama on samuti juba taltunud ja teinud selgeks, et sõjaks sellise asja pärast muidugi ei lähe, aga Sony ründamine oli ehtne vandalism.

5) USA väiksemad kinonäitajad sõimasid Sonyt argpüksiks, et "Intervjuud" üldse enam välja ei tooda, ja lubasid, et tooksid "Intervjuu" võimalusel ise levisse.

Nende jaoks oleks see võit-võit-tüüpi olukord. Teos oleks Franco ja Rogeni toel ilmselt nagunii edukas olnud. Nüüd aga ei peaks tulu aga suurte kinokettidega jagama. Ja pealekauba sai uudistesse, tänu Sony arguse sõimamisele!

6) Sonyt rünnanud häkkerid nõuavad, et "Intervjuu" üldse kunagi ei ilmuks ning ka sellega seotud materjalid veebist kaoks, mh senised reklaamid.

Aga mis edasi saab?

Internet Movie Database on seniplaneeritud ilmumisajad veebist aga ära koristanud, alles jäi ainult märge 11. detsembril Los Angelesis toimunud esilinastuse kohta.

Eestipoolne levitaja kinnitas samuti, et ärge seda kinno oodake. Muide, veel eile õhtul oli film superkinod.ee kavas, 30. jaanuari kohal.

Aga mis kõige tähtsam: Sony Picturesi esindajad tunnistavad, et ei anna alla. "Intervjuu" pole lõplikult maha maetud. Lihtsalt hetkel kindlaid plaane selle väljastamiseks pole. Ühe kuuluka põhjal debüteerib linateos isegi hoopis internetis, tasuta.

Häkkerigrupp Anonymous kritiseeris muide Sony nõrkust häkkerite vastu ja pakkus, et riputab "Intervjuu" ise veebi, "jõulukingiks" kõikidele, kes üldse netis surfavad. "Me pole kummagi poolt, me lihtsalt tahame ka seda filmi näha... ja teie liitute meiega varsti," lubavad nad.

New York Timesi allikate põhjal planeerib USA Põhja-Korea "karistamist", ambitsioonika eesmärgiga tolle sõjaka väikeriigi küberrünnakute võimekust oluliselt vähendada. Kuidas see täpselt toimub, polevat veel selge.

Juba küsiti väidetavalt selleks abi Hiinalt, kelle esindajad keeldusid. USA-Hiina suhteid teades pole ka ime.