Incapsula värske uuring selgitab, et 61,5% veebiliiklusest tekib tänu iseseisvalt tegutsevatele arvutisüsteemidele ehk bottidele, mis täidavad vastava tarkvara juhtimisel kindlaid eesmärke.

Bot seostub paljudele eelkõige halvaga – pahavara on arvutisse tunginud, selle "zombistanud" ja sunnib näiteks teisest arvutist andmeid varastama või foorumitele spämmilinke postitama, mis võivad meelitada netipetturite küüsi.

Incapsula andmetel on suurim kasv tekkinud siiski tänu "headele" bottidele, keda on 55% võrra rohkem kui eelmisel aastal.

Nende eesmärgid on näiteks otsimootorite abil veebisaite otsida, et nende sisu indekseerida, saitide funktsioneerimise kohta infot koguda, Internet Archive'is jäädvustamiseks lehekülgi jne.

Oxfordi ülikooli küberturvalisuskeskuse direktor dr Ian Brown, kes pole uuringuga seotud, kommenteerib Incapsula töö kohta, et see on huvitav ülevaade veebiliikluse hetkeseisu kohta.

Samas polevat see tingimata kõige täpsem, sest põhineb teatud klientide (firmade) ootustel ja pahatahtlike veebisaidi-külastuste mõõtmine oleks nagunii keeruline, kuna külastajad püüavad end ja oma päritolu peita.

Siiski on tore teada, et paljud varasemast tuntud pahatahtlikud trikid, mida botid sooritavad, on muutunud hoopis harvemaks.

Näiteks spämmilinkide postitamise sagedus on isegi langenud 75% (tubli töö Google'i poolt) ja häkker-bottide tegevus 10%.

8% võrra kasvanud on aga pettur-bottide tegevus, mis tähendab pahavara maskeerimist mingiks vajalikuks rakenduseks, et meelitada end paigaldama, mis aitab kergemini arvutite turvameetmetest mööda hiilida.

Sellised aitavad läbi viia DDOS-ründeid (hajutatud teenusetõkestamise rünne, kus veebisait või -teenus kaob võrgust, kuna selle tugiserverid ei suuda kanda bottide tekitatud liiklust) ja varastavad ärisaladusi.

Rohkem veebiliiklust tähendab vajadust rohkemate serverite järele, mis veebikohti ka külastajate arvu kasvades käigus hoiaksid. Aga hetkel pole näha, et olemasolevad hakkaksid nõudlusele alla vanduma.

Ülaloleval fotol: Microsofti vastavas osakonnas digikuritegusid uuriv Vishant Patel näitab kaardil, kuidas Citadeli botnetid ründasid Lääne-Euroopa arvuteid.