Aktiivsus- ja terviseandmeid koguvad nutikad seadmed on viimasel ajal korduvalt uudisekünnise ületanud. Selgub, et neist võib kasu olla nii raskete haiguste avastamisel kui ka muul viisil elude päästmisel.

Forte kirjutas juuni algupoole Oura nutisõrmusest, mis võib kandjat teavitada SARS-CoV-2 koroonaviirusse nakatumisest.

See pole pelgalt tootja väide, vaid sõrmuse võimekust uurivad USA teadusülikoolid ja Rockefelleri neuroteaduse instituut. Selgus, et nutisõrmus märkab koroonaviirusega seostuvaid sümptomeid kuni kolm päeva ette ja 90% täpsusega.

Mis imevidin see siis on? Forte küsimustele vastas Oura Health OY tarkvara tootedirektor (CTO, software) Chris Becherer.

Kuidas kirjeldaksite Oura sõrmust tavainimesele, kes teab nutikatest seadmetest eelkõige telefoni ja kella?

Oura sõrmus jälgib kandja aktiivsust ja kõiki unefaase (ärkvelolek, kerge uni, sügav uni, REM-uni), see on mugava kujuga ja loodud optimaalset täpsust saavutama.

Oura eksisteerib, et iga inimene saavutaks oma sisemise potentsiaali, andes neile kõige täpsema terviseinfo, ja juhataks neid tervislikke elustiilivalikuid tegema, mis kõik algavad unest.

Kui palju kasutaja infot sisestama peab? Kas see toimub äpis nutiseadmes, mis sõrmusega andmeid vahetab?

Oura äpp juhatab sind läbi päeva, kasutades andmevisualiseeringuid ja tõstes esile arenguid sinu une-, valmisoleku- ja aktiivsusandmetes. Oura esitab kandjale skoori, mis loodud kogutud andmestiku, füsioloogiliste märkide ning une- ja aktiivsusmustrite põhjal.

Kasutajad saavad lisada oma ajajoonele silte (ingl tags) ja kommentaare, et oma igapäevategevust detailselt jälgida. Lisasime just uusi silte ja püüame kõike kasutajatele aina ladusamaks muuta.

Oura lubab ka teistest fitness’i-rakendustest nagu Apple Health ja Google Fit trennikavasid importida, et kasutaja tervisest ja aktiivsusest holistiline ülevaade anda.

Kui kerge on meelitada inimesi nutikaid vidinaid kandma? Kui jõulist turundust eri riikides teete?

Me oleme pälvinud palju tarbijahuvi, mis on pannud inimesi Ouraga lähemalt tutvuma. Lisaks teeb selle kuju selle üheks mugavamaks ja täpsemaks kaasaskantavaks seadmeks, mis saadaval.

Kaua Oura on müügil olnud ja kui palju te seda müünud olete?

Oura sõrmust tutvustasime 2015. aastal Kickstarteri-kampaaniaga ja saime USA tehnoloogiamessil CES 2016 innovatsiooniauhinna „Best of Innovation”.

Tegevjuht Harpreet Rai juhtimise all oleme jõudnud teise põlvkonna mudelini, mida oleme tarninud üle 150 000 eksemplari enam kui 90 riigis.

Tootja foto

Kuidas teie sõrmus pääses USA ülikoolides koroonauuringutesse ja kujunes tervisetöötajate igapäevaseks abivahendiks?

Üks Oura kasutaja sai märtsis tänu Ourale teada, et tema südame töö on kiiremaks muutunud ning andis COVID-19-positiivse koroonatesti. Sel ajal tal sümptomeid polnud ja ta poleks seega ilmselt end teistest isoleerinud ega koroonatesti teinud.

Tema lugu ja vestlused Oura tiimiga inspireerisid koos San Franciscos asuva California ülikooli (UCSF) ja Rockefelleri neuroteaduse instituudiga (RNI) COVID-19 kiirtuvastusmustreid uurima.

Alates sellest on tuhanded San Francisco, New Yorgi, Nashville’i, Philadelphia ja Lääne-Virginia kiirreageerijad ja tervishoiutöötajad kasutanud Oura sõrmust kehatemperatuuri, hingamissageduse ja südametöö muutuste jälgimiseks, et avastada COVID-19 nende võimalike haigete hulgas, kellel sümptomeid pole.

Lääne-Virginia ja Rockefelleri uuringu esimene faas läks käima koostöös Oura Healthiga ja hõlmab hetkel üle 600 tervishoiutöötajad ja kiirreageerija. RNI riiklikud partnerid on Thomas Jeffersoni ülikool Philadelphias, Vanderbilti ülikool Nashville’is ja teised asutused Lääne-Virginias, New York Citys ja Californias. Plaan on projekti kiiresti laiendada enam kui 10 000 osalejani.

UCSF varustas uuringu raames Oura sõrmustega enam kui 2000 eesliini-tervisetöötajat, et näha, kas selle kogutud andmed suudavad COVID-19 tuvastada. Sama uuring on avatud kõigile (enam kui 150 000-le) Oura kasutajale.

Mis on teie firma lähitulevikuplaanid?

Hiljuti väljastasime Oura äpile parandatud, intuitiivse koduekraani, mis tõstab dünaamiliselt esile hetkeajaga seotud huvitavat infot (insights). Sellise arendustööga hetkel jätkame. Ootame huviga võimalusi väärtuslikes uuringutes osalemiseks ning infot töödeldes ja esile tõstes suuremate tervisetrendide mõistmiseks.