BBC teatas näiteks California elektritõukerataste tootja Bird otsustest vabastada möödunud reedel ametist 400 inimest ehk 30 protsenti töötajaskonnast ning neile kõigile anti sellest teada justnimelt Zoomi konverentskõne käigus.

Zoom võimaldab korraga videokõnet pidada kuni 1000 inimesega – seda kasutavad tundide läbiviimiseks ka paljud Eesti koolid. Birdi juhtum võttis aga eriti halva pöörde, kuna kõigil töötajatel ei õnnestunud tehniliselt kõnega ühendada ja nad said oma töökoha kaotusest teada kolleegide järelsõnumitest sotsiaalmeedias.

Asi läks koguni niikaugele, et tekkis kahtlus, kas koondamisteade polnud videona ette salvestatud. Reaktsioon sellele oli loomulikult valulik:

„Tunnistan, et me oleks saanud seda teha paremini,“ märkis hiljem ettevõtte tehnoloogiajuht. Ka ettevõtte juht tunnistas hiljem, et oleks pidanud mõne päeva jooksul tegema inimestega ikkagi üks-ühele kõned.

Crunchbase News teatab aga, et ka ärireiside broneerimise platvorm TripActions on koondanud 297 oma 1100 töötajast ning ka see ettevõte kasutas koondamisel Zoomi abi.

"Selle tegemine videokonverentsi teel on ilmselt kõige õudsem viis kellegi vallandamiseks, kuna peate seda tehes julgema kellelegi silma vaadata," ütles ettevõtte tegevjuht Ariel Cohen uudistesaidile Skift. "Selle tegemine üle Zoomi oli tõesti väga halb, kuid praegu ei saanud me neid kontorisse tuua."

Koondamised ootavad ees ka Birdi konkurenti Lime. Eestis on alustanud koondamisi pakiveorobotite tootja Starship, kelle toiduveoäri USA ülikoolilinnakutes on kokku kukkunud ning Tallinna Kadaka Selverist kaupade koduvedu ei too piisavalt sisse ka olukorras, kus tellimused on viiendiku võrra kasvanud.

Mis puutub palgavähendamisse, siis on Eestiski selleks hetkel kõige kasutatavam viis kindlasti bossi e-kiri. Oluline on seejuures teada, et palka tohib inimestel vähendada vaid juhul, kui neile on vähem tööd pakkuda - lihtsalt tulude vähenemine põhjuseks ei sobi, on vastava ala juristid Fortele selgitanud.