„Paraku on päikesepaneelide projekt Covid19 tõttu seiskunud. Päikesepaneelid ise on jõudnud Birmasse, paraku ei saanud kevadel sinna sõita Eesti paigaldusmeeskond. Hetkel ei ole jätkuvalt võimalik Birmasse reisida. Ootame olukorra paranemist. Projekti rahastajad on andnud loe projekti pikendada," ütles Fortele Mondo esindaja Ave-Marleen Rei.

Projekti esialgne valmimistähtaeg oli käesoleva aasta 30. juuni.

Mondo plaanib keskkonnainvesteeringute keskuse rahastuse abil paigaldada lisaks olemasolevale võrguelektri ühendustele päikeseelektrijaamad kahte Birma majja, et tagada neis elekter katkestuste ajal. Välja on valitud üks Mondo enda kaasabil varem korrastatud koolituskeskus ja üks õpilaskodu Namlani linnas.

Eesti-poolseks partneriks valis Mondo endale ühemeheettevõtte MasterPro, mille omanik Andres Meesak juhib ka Eesti Päikeseelektri Assotsiatsiooni.

Rajatavad süsteemid on hübriidsüsteemid, mis lülituvad ümber võrguelektri ja päikeseenergiaga abil laaditud akude vahel. Eesmärk on, et akudelt saaks süsteeme toita olenevalt tarbimisest neli kuni kuus tundi.

Projekti eelarve on 134 925 eurot, millest MasterPro tasutav omaosalus on 10 protsenti. Projekti eesmärkide saavutamisega otseselt seotud asjade hankimise ja paigalduse kulud moodustavad sellest 63 330 eurot. Transpordi- ja lähetuskulud ning päevarahad moodustavad 16 200 eurot ning Eesti-poolsete projektijuhtide palgakulu on 25 830 eurot ja ekspertide töötasu 15 550 eurot.

MTÜ Mondo Birma-projekti juht Triinu Ossinovski on varem öelnud, et esimesed töötavad lahendused oleksid näidiseks, mida on tulevikus võimalik pakkuda sealsel turul tegelevatele erinevatele väikeettevõtetele, MTÜdele, hotellidele, restoranidele, kohalikele organisatsioonidele ja koolidele, kelle energiatarbimine sealses kontekstis liigituks sarnasele tasemele.