Kooliminevale lapsele nutitelefoni välja valides on oluline kaaluda, mille jaoks täpselt seda kasutama hakatakse, kui suurt summat pere igakuisest eelarvest soovitakse telefonile eraldada või kas telefoni väike peremees või perenaine soovib näiteks ka vihmaga pokémone taga ajada.

Kuna telefonide valik on suur ja kirju, anname väikese spikri, kuidas lapse vajadustele sobiv seade leida.

Lapsele mobiiltelefoni valides tasub kõigepealt läbi mõelda, mis on konkreetse lapse jaoks kõige olulisem. Mõelda tasub näiteks sellele, millised on lapse hobid ja harrastused, täpsemalt huvialaringid või muud vaba aja veetmise viisid.

Tänapäeva lapse jaoks on nutitelefon sama elementaarne kui telekapuldi käsitsemine ja valikut langetades saab üle vaadata, kui suur on ekraan, kui terav selle resolutsioon ja kui suur seadme mälumaht.

Tasub ka teada, et nutitelefon on justkui kombineeritud seade, mis pildistab, filmib, surfab netis, mängib muusikat, peab kalendrit, aitab sotsiaalvõrgustikes suhelda ning lisaks muidugi võimaldab helistada ja sõnumeid saata.

Valisin välja kolm nutitelefoni, mida soovitan lapse või noore koolikotti või miks mitte iseenda käekotti poetada.

Samsung Galaxy J3

Samsung Galaxy J3 (2016) / Foto: tootja

Juhul, kui eesmärgiks on leida lapsele väga soodne nutitelefon, siis soovitan valikuna Samsung Galaxy J3.

Vaatamata oma tagasihoidlikule hinnalipikule on tegemist ilusa seadmega, mille suur 5-tolline ekraan on piisav, et internetist infot otsida või e-koolist mugavalt koduseid ülesandeid üle vaadata.

Tagakaamera on 8- ja esikaamera 5-megapiksline. See tähendab, et seadet saab kasutada nii töölehtede ülespildistamiseks kui ka Skype'i-kõnede pidamiseks.

Lastele ja noortele on tihti oluline ka mälukaardi lisamise ja vahetamise võimalus, et saaks üksteisega jagada ägedamaid videoid ja pilte. Selle seadmega saab kasutada kuni 128 GB mälukaarte. Seadme hinnalipik on vägagi tagasihoidlik - kohe välja ostes 149 ja osamaksetega soetades vaid 132 eurot.

Sony Xperia M4 Aqua

Sony Xperia M4 Aqua (Foto: tootja)

Juhul kui on oht, et seade võib sattuda vihmast märja koolikoti esitaskusse või on ette aimata, et selle väike peremees või perenaine soovib ka vihmaga pokémone taga ajada, siis on soovituseks Sony Xperia M4 Aqua.

Selle seadme hinnaklass on veidi kõrgem – kohe välja ostes 219 eurot (osamaksetega vaid 198 €), ent selle eest on ka tehnilised näitajad klassi võrra kõrgemalt riiulilt.

Juba mainitud tolmu- ja niiskuskindlusele lisaks on see 5-tollise IPS LCD ekraaniga nutitelefon 8-tuumalise protsessoriga. Juba ostes on telefonil kaasas kõige uuem Androidi tarkvaraversioon.

Põhikaamera on lausa 13- ja esikaamera 5-megapiksline. Antud seadet võib teoreetiliselt hoida kuni 30 minutit 1,5 m sügavuses vees, mis võimaldab näiteks ka basseinis ujudes pilte teha.

Kuid praktiline väärtus taolisel seadme niiskuskindlusel on igapäevaselt ikkagi see, et ei pea muretsema kui lumesaju või vihmaga, on vaja kõnele vastata või peatuses vaadata, mis kell buss tuleb.

Samsung Galaxy S6

Lisaks sobib koolilapsele hästi möödunud aasta tippmudel, mis on tänaseks väga sõbraliku hinnaga Samsung Galaxy S6 (32 GB).

Selle seadme saab kohe välja ostes kätte 449 ja osamaksetega ostes 432 euro eest. Kuna tegemist on populaarse mudeliga, siis ilmselt on liigsed selgitused ebavajalikud – sellegi poolest tooksin välja 5,1-tollise Super AMOLED ekraani, mille pikslitiheduseks on 577ppi.

Inimkeeli tähendab see seda, et sellelt ekraanilt saab juba vaadata subtiitritega filme või siis lugeda vabalt ka pikemaid tekste – pilt on terav ning ülimalt selge.

8-tuumaline protsessor saab hakkama nii keerulisema graafikaga mängudega kui ka lihtsalt mitme keerulise ülesande paralleelselt täitmisega. Näiteks sellega, et noor kuulab samal ajal Bluetooth-kõrvaklappidega Spotify’st muusikat, hoiab töös mõnda GPSi kasutavat kaardirakendust ja töötleb erinevate populaarsete rakendustega tehtud fotosid.

Kõikidele nutiseadmetele tasub soetada nutikindlustus, sest nii saab rahuliku südamega soetada ka veidi kallima seadme, mis koolilapse soovide ja huvidega kõige paremini sobib.