Samuti saad selle abil teha kõnesid tavatelefonile ja see funktsionaalsus on eriti hea reisil olles, kui piisab WiFi võrgust, et saaksid kodustega soodsa hinnaga rääkida, selgitab Digiabi.ee.

Samas ei ole tegu unikaalse lahendusega ja selliseid teenusepakkujaid on teisigi. Ja kuigi olen Skype'i kasutaja olnud juba selle alguspäevadest peale, olen hakanud nüüd vaikselt hindu võrdlema ja kaalun tõsiselt ühe alternatiivi (Viber) kasutuselevõttu.

Aga kuna on juba vaeva nähtud info kogumisega, siis panen selle siia kirja ja saate juba ise otsuse teha, kas teil on sellist teenust üldse vaja või kumbat teenusepakkujat te tegelikult eelistate.

Hind: võidab Viber

Nagu öeldud, siis minu kõhklused Skype'i suhtes tekkisid eelkõige hinna pärast. Skype'iga Eestisse helistamisel on hinnad sellised:

Foto: ekraanitõmmis

Nagu näha, on tavatelefonidele helistamine tõepoolest üliodav, kuid kuna 99% minu kõnedest kipuvad olema mobiilidele, siis päris tasuta lõunaga tegu ei ole.

Viberi hinnad on järgmised (ehk siis mobiilile helistamine on kolm korda odavam ja ka tavatelefonile helistamine 10% soodsam):

Foto: ekraanitõmmis

Võitja: Viber

Kasutusmugavus: võidab Viber

Kuna Skype on tehtud algselt lauaarvutitele, on sinu konto seotud kasutajanimega. Seevastu Viber on seotud sinu telefoninumbriga – seetõttu suudab Viber ka kergemini tuvastada, kes sinu kontaktide hulgast kasutavad teenust ja kes mitte.

Skype saab ka muidugi panna oma kontakte läbi käima, aga see on lõpptulemusena paras puder ja kapsad.

Kuna põhiplatvormidele on rakendused olemas mõlematel, siis siin eelistus kummagi kasuks ei kaldu.

Veidike tüütu on see, et kui soovid installida Viberit mõnda seadmesse kus sul SIM-kaarti pole, pead ennast autentima SMSiga, kuid see on ühekordne ettevõtmine.

Võitja: Viber

Populaarsus: võidab Skype

Kuna Skype'ilt Skype'ile ja Viberilt Viberile kõned on tasuta, siis on oluline kriteerium ka see, kumba rohkem kasutatakse.

Eestis on kindlasti Skype'i kasutajaskond kümneid kordi suurem ja seega tasuta kõnesid saab teha rohkematele inimestele.

Võitja: Skype

Turvalisus: kumbki ei võida!

Turvalisusega on ausalt öeldes mõlemal kehvasti. Hiljuti oli just skandaal, et Skype on teinud NSA jaoks tagaukse, mille kaudu saab kasutajate kõnesid pealt kuulata ja uurimine hetkel minu teada käib.

Samamoodi levivad jutud, et Viber on Iisraeli valitsuse kontrolli all ja seda kasutatakse spioneerimiseks. Samuti nõuab Viber ligipääsu sinu kõikidele kontaktidele ja Skype hakkab tuttavatele kutseid saatma, kui sa oled veidi hooletu ja ei vaata, mis nupule sa kuskil vajutad.

Samas see häda on kõigil veebiteenustel ja kuni sa riigisaladustest ei räägi või kuritegu ei planeeri, siis liigselt muretseda ka ei tasu.

Võitja: puudub

Kokkuvõte

Antud võrdlus jäi siis 2:1 Viberi kasuks. Samas on hetkel mul mõlemad rakendused installitud ja järgmise reisi ajal panen siis korralikult proovile ka Viberi kõnede kvaliteedi.

Kui see on samaväärne Skype'i omaga, siis hakkan Viberit kasutama väliskõnede tegemiseks ja Skype'i osaks jääb minu puhul siis pigem juturuumi roll.