Mis on sellise tehingu eesmärk? Ärimaailmas kannab see ingliskeelset nime reverse merger (eesti keeles siis... ühinemise vastand?) ja eesmärk on tegelikult lihtne: aktsiabörsil raha teenida, ilma et peaks avalikku esmapakkumiseni viivat protsessi tavapärasel viisil taas läbi tegema.

Just nimelt taas. Dell oli börsil kauplev ettevõte juba varem, aga asutaja ja tegevjuht Michael Dell otsustas selle 2013. aastal börsilt eemaldada.

Selleks läks vaja 24,4 miljardit dollarit raha (mis maksti senistele aktsionäridele) ja investeerimisfirma Silver Lake Partners partnerlust.

Kui kõlakas osutub tõeks ja VMware neelab Delli alla, siis jagab WMware Delli praegustele omanikele (Dellile ja Silver Lake'ile) oma aktsiaid, mida nood siis müüa saavad, et oma osalust Dellis rahaks teha.

Nagu mainitud, kujuneb sellest tõenäoliselt tehnoloogiafirmade ajaloo suurimaid tehinguid, mis peaks rõõmustama investoreid, kes aitasid Dellil varem börsilt eemalduda ja on pidanud selle tagajärjel ettevõtet hiljuti umbes 50 miljardi dollari suuruse võlakoorma all nägema.

Dell kaalub praegu oma võimalusi, mille hulgas on ka lihtsalt börsile naasmine ja WMware'i kogu täiega äraostmine.

Dell omandas VMware'i 2015. aastal, kui tolle emaettevõtte EMC sel ajal tehnoloogiavallas enneolematult suure tehninguga, 67 miljardi dollari eest ära ostis.