Sony, Samsungi, LG, HTC ja teiste Androidi-telefonide tootjate tehastest huugab pea aasta läbi uusi mudeleid. Kuid sügise lähenedes jõuab kätte see üks periood aastas, kui on oodata uut telefoni Apple'lt. Firma peaks järjekorras seitsmendat iPhone'i mudelit esitlema suuremat sorti pressikonverentsil 10. septembril.

Erinevalt varasematest aastatest näitab Apple seekord ilmselt lausa kahte uut telefoni: uus tippmudel, mis kuulduste kohaselt kannab nime iPhone 5S ja teine, soodsam telefon nimega iPhone 5C. Mõlemad peaks müügile jõudma kümme päeva hiljem ehk 20. septembril.

Loeb kasutaja sõrmejälgi

iPhone 5S on ilmselt üsna üllatustevaene järg eelmisel sügisel välja toodud iPhone 5-le. Nii nagu iPhone 3G ja iPhone 4 on saanud endale aasta hiljem järglase nimetäiendiga "S", nii jätkub muster ka tänavu. 5S-il on iPhone 5-ga võrreldes väga sarnane korpus ja ekraan. Edasiminekukoht peaks olema telefoni kaamera, mis saab ilmselt parema sensori ja suurema välgu või lausa kaks välku. Taiwani portaali AppleDaily andmetel tuleb iPhone 5S välja senisest suurema 128 GB mäluga versioonis.

Üks iPhone 5S uuendusi on ilmselt kodunupp, mis toimib sõrmejäljelugejana – nii ei saa ükski võõras näpp telefoni lahti teha. Lisaks võib iPhone 5S tulla müügile värvilistes korpustes: peale musta ja valge võib osta ka näiteks sinakashalli või kuldse mudeli. See võib seniseid musti ja valgeid iPhone'e vaadates tunduda raskesti usutav, kuid näiteks kuldsed iPodid on Apple'i tooterivis varemgi olnud.

Kauaoodatud "odav iPhone"

Ja nüüd "odav iPhone", mida on eelkõige börs Apple'ilt turuosa suurendamiseks kaua oodanud. iPhone 5C nimes olev "C" ei peaks tähendama mitte cheap (odav), vaid colors (värvid), mis isenesest paneb kahtluse alla prognoosi, et ka kallim 5S värvilisena müüki tuleb. iPhone 5C on aga tõesti kirev, selle vastupidavast plastikust korpused on ilmselt roosad, kollased, rohelised, sinised jne. Mõningase ettekujutuse sellest võib anda praegune iPod touch. 5C ekraan on sama suur kui kallil versioonil. Spekulatsioonides on arutatud ka Apple'i võimaluse üle jätta 5C ilma tagakaamerata (nagu 230-dollarine* iPod Touch), mis viiks telefoni hinna alla.

iPhone 5C hind ongi olulisim küsimärk. Tõsiasi on, et Apple on pidevalt müünud "odavat" iPhone'i. Näiteks praeguse 679-eurose** iPhone 5 kõrval on müügil 100 eurot odavam iPhone 4S ja lausa 280 eurot odavam iPhone 4. Sügisest peaks Apple ametlikult müüma kolme versiooni. Neist kõige kallim oleks uus iPhone 5S (hind Eestis alates €679), sellest 100 eurot odavam oleks mullune iPhone 5. Kolmandal hinnatasemel oleks uus iPhone 5C. Kui see uus "soodne" telefon maksaks €499 või isegi €399, näiks Apple'i täiesti uue "soodsa" segmendi iPhone'i loomine poolik strateegia. Seega võiks konkurentsivõimeline hind olla €349 või soodsamgi. Küsimus on siis ainult selles, milliste komponentide poolest (kaamera? mälu? 4G võrkude tugi?) iPhone 5C nõrgem on, sest võrdluses peab iPhone 5S oma hinda igati õigustama.

Eelnevad prognoosid ja väited põhinevad eri väljaannetest ja analüütikutelt pärit infol ning võivad osutuda valeks. Fakt on see, et uus iPhone (või iPhone'id) hakkab töötama uuel riistvaraliselt nõudlikul iOS 7 platvormil.

* See on kõige soodsama iPhone'i-laadse toote hind USA-s. 230 dollari eest saab justkui iPhone'i, ent sel pole tagumist kaamerat ega mobiilside komponente.
** iPhone'i hinnad EMT-s