IMAX kino puhul piirab teid filmide saadavus. Te saate näidata nii palju IMAX filme, kui palju keegi neid raatsib teha. Kas te veenate Hollywoodi või teisi režissööre, et nad oma filmi just IMAXis teeks?

See on naljakas, et aastaid tagasi me pidimegi müts pihus filmitegijaid paluma minema. Aga kuna IMAX toob filmi käibele nii palju juurde, on asi pöördunud. Näiteks Põhja-Ameerikas oli "Interstellari" tuhandete tavaliste kinosaalide kõrval ainult väga väike hulk IMAX saale, vist kolm-nelisada. Aga IMAX andis 25% "Interstellari" kassatulust! 

Sellise soorituse juures ei pea me enam filmitegijaid paluma minema. Nii et nüüd me isegi ütleme rohkematele filmitegijatele ära, kui et hakkame nendega koostööd tegema [filmi IMAX-is tegemisel].

Filmitegijatelt nõuab see ikka lisavaeva, et film IMAX tehnikaga üles võtta?
Jaa, aga näiteks "Kääbikut" ei filmitud IMAX tehnikaga, vaid seda täiendati digitaalselt IMAX tehnoloogiaga. Aastaid tagasi me töötasime välja lahenduse DMR ehk digital mastered release, millega võetakse näiteks filmile salvestatud film ja lastakse sisuliselt läbi ühest Põhja-Ameerika suurimast renderdamisfarmist (suur serverikeskus filmi digitaaltöötlemiseks – H.L.) . Selle käigus eemaldatakse digitaalne müra ja teralisus, lisatakse eredust ja värvisügavust.
John M. Schreiner, IMAXi asepresident

Samamoodi töötlete filmiklassikat IMAX-i jaoks?

Jaa, näiteks mullu tegime "Wizard of OZi" ja mitte lihtsalt IMAX formaati, vaid ka 3D-sse. Tänavu tegime "Forrest Gumpi", "Top Guni". Paaril kuul aastas, veebruaris ja septembris, kui Hollywood tavaliselt erilisi hitte välja ei lase, siis avaldame me IMAX formaati pandud vanu filme.

Kõige huvitavam minu jaoks on see, kui suurt ohtu te näete üha paremas ja soodsamas kodukinos? Inimesed ostavad jõuluks 4K telereid ja saavad kodus kinoelamuse kätte. Kas see on kinole ohtlik konkurent?

Põhja-Ameerika põhjal öeldes olen ma küll näinud, et kodukino on muutunud üha suuremaks konkurendiks kinos filmi vaatamisele. 
 Ja siis avastas suur kinokett AMC, et kui nad panevad oma vanadesse ja mitte eriti edukatesse kinodesse sellised uued, tugitooli meenutavad kodused istmed, siis läheb külastatavus lakke. Ja need pole VIP saalid või kinod, vaid tavalised kinod.
See näitab, et kinod püüavad mugavama keskkonnaga inimesi kodust välja tuua. IMAX-i kogemust kodus siiski ei saa. Tõsi, me oleme teinud IMAX Private Theatre väga väga rikkatele...

...nii et IMAXi saab ka koju paigaldada?

Jaa, saab (naerab). Kuigi see on ülikallis. Neid on maailmas vist praegu umbes 10 tükki, üks Seth MacFarlane-l – "Family Guy" loojal. See on naeruväärselt kallis, aga seda saab teha. Hiina tootja TCL-iga oleme me loomas ka väga kõrge hinnaklassi, kuigi mitte ultrakõrge hinnaklassiga, kodukino lahendust. 
Tavaline kodu IMAX-i kino jaoks konkurent pole.

Mis teeb ühe kino IMAX-iks? Kindla hulga ruutmeetritega ekraan?
Me oleme tehnoloogiaettevõte. Lihtsaim on seda seletada nagu Apple’i nutiseadmete puhul: Apple kontrollib seadme tarkvara ja on välja töötanud ka riistvara. IMAX teeb sama kinotööstuses. Me alustame protsessi kõigepealt filmitegijatega, pakume neile oma tehnikat, et nad oma loomingu just IMAX kaameratega üles võtaks. Näiteks suvel välja tulnud "Transformers" tehti suures osas meie digitaalsete 3D kaameratega. Seejärel me töötame koos filmitegijate järeltöötluses ja aitame filmi valmis teha. Iga film, mis tuleb IMAXis välja, on selleks spetsiaalset tehtud. Ja siis kino ise: kinosaali geomeetria ja helisüsteem on täpselt selle jaoks saalis jaoks loodud, samuti kahe projektoriga süsteem, et filmi kvaliteet oleks parim.

Kuidas kinost saab IMAX kino? Omanikud lähenevad teile ja teevad ettepaneku?

Jah, nii lihtne see ongi. Tatiana [Tolstaya, Kosmose suuromanik] on visiooniga ettevõtja. Ta tuli minu juurde ja ütles, et ta tahaks teha IMAX kino. Ma küsisin: Kuhu?
– Tatiana vastas: Ma ta ei tea veel.
– Mina: Olgu, tule tagasi, kui sa tead kuhu, ja räägime edasi
– Tema: Ma tahaks selle Tallinnasse teha.
– Mina: Tallinn sobib. Kuhu täpsemalt?
– Tema: Ma ei tea, ma tulen su juurde tagasi.
Lõpuks ta tuligi Kosmose joonistega meie juurde. Meie arhitektide osakond hakkas tema meeskonnaga tööle, selgus, et see on sobiv koht, selle saab muuta IMAX kinoks ja nii see plaan liikuma hakkaski.