Küll aga ajab sind segadusse valikurohkus – kas Nikon või Canon või hoopis Sony või Pentax. Kas suure telesuum objektiiviga või väiksema normaalsuum objektiiviga?

Sellest, millise firma kaamera osta, kirjutatakse pea igal fotondusega tegeleval lehel, nii et mina hakkan hoopis uurima, kas kõige tavalisema kitobjektiivi, 18-55 mm f3,5-5,6, asemele oleks hoopis mõistlikum võtta odav, kuid fotograafide lemmik, 50 mm fiksobjektiiv, kirjutab Kahvel.ee.

Kuna minu isiklik kaamera on Nikon, siis võrdlen objektiive Nikkor 18-55 mm f3,5-5,6G AF-S VR DX ja Nikkor 50 mm f1,8G AF-S, kuid enam-vähem sama jutt käib ka teiste firmade 18-55 mm f3,5-5,6 ja 50 mm f1,8 objektiivide kohta.

Aga mida need kit ja fiks üldse tähendavad?

Kitobjektiiv on üldiselt lihtne ja algaja vajadusi rahuldav objektiiv. Kit tähendab tõlkes komplekti. Tavaliselt müüakse kit-objektiive koos peegelkaameraga.

Loomulikult saab kitobjektiivi osta ka eraldi, kuid üldjuhul peegelkaameraga komplektis müümisest on selline hüüdnimi tekkinud.

Mida parem on kaamera, seda parem objektiiv on komplektis kaasas. Profikaameratel üldiselt komplekte ei ole.

Komplektis võib olla ka kaks objektiivi – enamasti üks normaalsuum (18-55 mm) ja üks telesuum (50-200 mm või 70-300 mm). Need variandid on üldiselt komplektis algajaile mõeldud kaameratega. Komplektides on tavaliselt suumobjektiivid, mitte fiksobjektiivid.

Fiksobjektiiv on fikseeritud fookuskaugusega objektiiv ehk sellega ei ole võimalik suumida. Küll aga on fiksiga tehtud pildid palju selgemad, ning nende ava on suurem kui suumidel (allpool seletan, miks suurem ava parem on).

Parimad makroobjektiivid on fiksid (kui suumobjektiivile on peale kirjutatud macro või micro, siis ega ta tegelikult päris õige makroobjektiiv ikkagi ei ole, aga see on juba teine teema) ja ka neil on suur ava.

Fiksobjektiiv on üldiselt väike ja kerge (jälle eranditega nagu näiteks suured teleobjektiivid ja makrod kipuvad samuti rasked olema). Enamlevinud fiksobjektiivid on 35 mm ja 50 mm.

Loe täisteksti ja vaata rohkem pilte saidil Kahvel.ee.