Chattanooga. Kummaliselt kõlav nimi, kuigi raske öelda, kas naljakas mõttes või mitte. Umbes 170 000 elanikku. Tennessee osariigi neljas suurim linn. Ja nemad pakuvad esimese USA linnana asukatele 1 Gbit/s püsiühendusi. See ületab riigis saadaolevate püsiühenduste keskmise tervelt 250kordselt.

Linna esindajad näevad seda investeeringuna tulevikku. Linnapea Ron Littlefield: "Sellega on nagu iga muu juhtiva tehnoloogiaga, inimesed leiutavad selle kasutamiseks võimalusi. Ja selle omamine siin sunnib neid leidlikke päid Chattanoogale keskenduma."

Ta ise seda oma koju ei telli. "Ma arvan, et mul pole seda praegu vaja. Ma vajaks seda umbes viieks minutiks, et kogu Kongressi raamatukogu tekstivaramu alla laadida, ja sellest piisaks. Mul on 30 Mbit/s ühendus ja see on välkkiire." See maksab talle 60 dollarit kuus.

"Gigast" püsiühendust pakub linnale kuuluv energiafirma EPB, mis küsib selle eest 350 dollarit kuus. Hetkekursiga umbes 4220 krooni. Tippjuht Harold DePriest möönab, et hinna määramisel oli raskusi, sest USAs pole midagi sellist enne saadaval olnud. Sellise kiirusega internetiühendused pakuvad huvi peamiset firmaomanikele.

Föderaalne Sidekomisjon kavatseb püsiühendused USAs üldse kiiremaks muuta, plaan on 2020. aastaks sada miljonit kodu varustada 100 Mbit/s ühendustega.

Google kuulutas veebruaris samuti plaanist nii kiiret internetti kuskil eksperimendi korras pakkuma hakata, ja palus huvitatud kogukondadel märku anda. Nad kuulutavad õnnelikust väljavalitust aasta lõpus. Chattanooga programmis ei osalenud, sest nende plaanid kiire interneti hankimiseks olid juba käiku lükatud.