Kuidas aga valida televiisorit, et saada suviste ja tulevikus toimuvate spordiülekannete jälgimisest suurim võimalik elamus? Soovitusi jagab Expert-tehnikakaupluste turundusjuht Joonas Kulli.

Võrreldes mõne aasta taguse ajaga on telerihinnad märgatavalt langenud, mis muudab uue soetamise ka mõistlikumaks.

Telerit valides tasub esmalt panna paika eelarve, mis määrab suuresti nii ekraanisuuruse kui ka võimaluste olemasolu.

Seejärel tuleb selgeks teha, kui suur televiisor koju sobib, pidades silmas vaatamiskaugust. Soovituslik kaugus on tulenevalt tehnoloogia arengust muutunud – mida parem signaal, seda lähemalt võib vaadata.

Kui vaadata tavasignaaliga telerit, siis optimaalse vaatamiskauguse saab lihtsasti välja arvutada, korrutades ekraanidiagonaali 2,5-ga. Näiteks 55-tollise teleri vaatamiskaugus võiks olla umbes 3 meetrit. Full HD või 4K UHD sisu jälgides võib ekraan olla märksa lähemal.

Spordisõpradel on lausa pooleldi kohustuslik vaadata, et teleril oleksid korralikud pildiparandusfunktsioonid, mis muudavad kiirelt liikuva pildi sujuvaks. Odavamatel teleritel võib see olla puudulik, mis kokkuvõttes häirib vaatamiselamust.

Kui eelarve otseselt ei pitsita, tuleb mõelda ka tulevikule ja soetada endale näiteks 4K UHD teler, mille pilt saab olla võrreldes Full HD teleritega lausa neli korda teravam.

"Sel teemal võib kuulda veel praegu küll palju vastuväiteid, et milleks seda vaja on, kui pole sisu, mida vaadata. Ometigi ei tasu ära unustada, et juba praegu on meil HD-kanalid, mille seas väga palju kvaliteetseid spordikanaleid. 4K UHD telereid ei tasuks karta, sest need on tulevikukindlad," tõi Kulli esile.

Üha enam tekib juurde ka striimingupakkujaid nagu Netflix ja YouTube, mille kõrgekvaliteedilist sisu saab Smart TV funktsiooniga teleri vahendusel jälgida.

"Paljud pelgavad SmartTV telereid, kuid poodides oleme täheldanud, et lihtsad lisavõimalused paeluvad inimesi. Kellele ei meeldiks suuremal ekraanil näidata nutitelefoniga tehtud pilte või vaadata YouTube'ist näiteks spordivideosid?

Selliseid lihtsaid võimalusi pakub enamik nutitelereid, mille hinnad algavad juba 350 eurost," kirjeldas Kulli ning märkis, et sarnaselt nutiseadmetega on nutiteleritel ajaviitmisäpid, mis muudavad teleri ühtlasi meelelahutuskeskuseks.

Kuigi veebipoes on mugav televiisorite parameetreid ja hindu võrrelda, kehtib ikkagi reegel "oma silm on kuningas", seepärast tasub lõppvalik langetada kaupluses.

Kaupluses võib selguda, et televiisor, mille hind ja parameetrid justkui sobivad, pole nii ilusa ja kiirelt liikuva pildiga kui mõni teine.

Mida tähendab...

Full HD Teleri ekraanipilt koosneb 1920 x 1080 pikslist, mis tähendab sama resolutsiooni pakkuva telekanali puhul teravamat pilti. Eestis on võimalik Full HD-s vaadata näiteks kõiki ETV kanaleid, Tallinna TV-d, valitud Viasati kanaleid jt.

4K UHD Ekraanil võib olla Full HD-st kuni neli korda rohkem piksleid. Ideaalis saame ülikõrge kvaliteediga pildi, mis jätab mulje justkui ei vaataks toimuvat telerist, vaid tegevus toimub päriselt sinu ees.

Smart TV Teler on võimalik ühendada internetti ning seeläbi kasutada äppe nagu näiteks YouTube ja Skype. Rakendusi on võimalik täiendavalt alla laadida (mängud jm).