Nutiseadme omanikuna soovime, et saaksime seda võimalikult kaua kasutada. Mille suhtes peaks valvas olema, et tagada sellele võimalikult pikk eluiga?

Elisa tootejuht Imre Nõmmik annab ülevaate põhiviisidest, kuidas inimene pahaaimamatult oma seadet kahjustab.

Niiskus

Levinumaid vigu on nutiseadme kaasavõtmine duširuumi või vannimõnusid nautima. Kuigi võib tunduda mugav näiteks vannis "Kättemaksukontorit" vaadata, tekitab see pikas plaanis seadmele niiskuskahjustusi.

Niiskus on telefoni või tahvli jaoks aeglane surm, sest kahjustused avalduvad pikapeale. Alguses võib telefon ennast ainult omavoliliselt välja lülitama hakata või mõned selle funktsioonidest ei pruugi töötada sama hästi kui varem.

Sarnase efekti tekitab ka näiteks see, kui telefon jääb väljas lund rookides sulejope taskusse. Pool tundi aktiivset tegevust võib olla piisav, et inimese kehaniiskus suudaks nutitelefoni kahjustada.

Ekraani puhastamine

Telefoniekraanil on väidetavalt rohkem baktereid kui mistahes teisel tarbeesemel ja üha enam räägitakse sellest, et ekraane tuleks regulaarselt puhastada.

Nagu iga prillikandja teab, siis ei puhastata klaase aknapesuvedelikuga, vaid selleks on spetsiaalsed vahendid. Sama kehtib ka telefoniekraanide puhul. Kui puhastada ekraani või kaamerat kodukeemiaga, siis läheb see siiruviiruliseks ja kõik pildid on hägused nagu läbi suitsusauna tehtud.

Enamike telefonide ekraanid on spetsiaalselt töödeldud, nii et neil on mustust ja sõrmejälgi hülgav kaitsekiht. Valede kemikaalide kasutamine võib seda kahjustada.

Puhastamiseks sobiva vahendi saab osta näiteks elektroonikapoest, kus müüakse vahtu erinevate seadmete hooldamiseks.

Korpus

Kui tunned, et levi pole enam sama hea kui varem, võib probleem peituda telefoni asemel hoopis selle korpuses.

Tänapäeval on müügil olevate korpuste valik väga mitmekesine. Nõmmik soovitab valikut tehes olla ettevaatlik kuldset või üleni kroomitud korpust ostes. Nende värvid sisaldavad metalliosakesi, mis mõjuvad antenni varjestaalt ja tööd segavalt.

Ka võib levisignaali ja mobiilside tundlikkusele mõjuda pidev kuumkoha (hotspot) tegemine. Telefon peab kuumkoha hoidmiseks tegema kahte asja korraga ja mida suuremad on kiirused, seda suurem koormus.

Seetõttu võib wifi-side lõpetada toimimise või seadmel avalduda leviprobleeme.

Laadija

Suurimatest kahjudest, mida teha võib, on nn võltslaadija kasutamine. Kuigi originaali järgi toodetud laadijad on eBays kättesaadavad paari euro eest ja näevad ehtsad välja, siis võib nendega laadimine lõppeda telefoni aku jaoks kurvalt.

Siin on kaks võimalust, kuidas seade võib kahjustatud saada. Ebapiisava voolu korral ei laeta seadet korralikult või siis tekib ülelaadimine, kus vigase laadijaga laetakse täis akut veel ja veel.

Selle tagajärjel läheb aku kuumaks ja võib hakata paisuma. Paisunud aku iseenesest ohtlik ei ole, aga kui see saab hapnikku, siis võib see süttida.

Sarnane efekt võib tekkida siis, kui telefon jääb otsese päikesevalguse kätte või on varem maha kukkunud. Kuigi suveilmad on möödas, tasub teada, et nagu palavasse autosse ei tohi jätta lapsi ega loomi, tuleks ka nutitelefoni sellest säästa. Ka liiga külm temperatuur mõjub kahjulikult.

Kuidas aga teada, kas laadija on tootjapoolne originaal? Nõmmik ütleb, et hind peaks hoiatama: hamburgeriraha eest head laadijat ei saa.

Samuti tuleks jälgida, et kasutuselolev laadija oleks terve, sest kui see on kuidagi vigastatud ja sellest käib kaks amprit voolu läbi, võib samuti originaallaadija ühel hetkel süttida.

Isegi, kui katkise juhtmega laadija töötab, oleks see turvalisuse mõttes mõistlik välja vahetada.

Aku

Nõmmik meenutab, et tänapäevased telefoniakud ei ole enam sellised nagu Nokia hiilgeaegadel: neid on parem laadida pigem tihedamini.

Liitumakude tehnoloogia on teistsugune kui varasemad. Liitiumakut näiteks ei tuleks lasta täiesti tühjaks, sest siis võib aku nn lukku minna ehk telefon ei tuvasta, et aku on küljes. Siis võib kuluda tunde, et seade hakkaks uuesti laadima.

Ühe aku eluea jooksul on ette nähtud umbes 3000 laadimist, seega tasuks telefoni laadida siis, kui on selleks võimalust. "Telefon on loodud teenindamaks sind, mitte, et sina elaksid aku järgi," võtab Nõmmik teema kokku.