Suur Taiwani arvuti-, arvutikomponendi- ja välisseadme-tootja MSI pole esimene, kes toob müügile vesijahutusega emaplaadi – küll aga esimesi, mille tootel on ka võrdlemisi mõistlik hind.

MSI MPG Z490 Carbon EK X sisaldab spetsiaalselt sellele emaplaadile kohandatud vesijahutusplokki firmalt EKWB. Plokk jahutab pingereguleerimismoodulit ja keskprotsessorit.

Emaplaat pakub oma erilisele seisusele vääriliselt igasuguseid uuemaid-kiiremaid pesasid nagu USB 3.2 Gen 2 x 2 (kiireim USB 3.2 variant), Wi-Fi 6 ja 2,5G Ethernet.

MSI toode maksab USA-s 399 dollarit ja kuigi see on emaplaadi kohta muidugi üsnagi kallis, siis kogu komplekti arvestades siiski huvitav. Arvutiehitamise entusiastile võib ära kuluda. Eriti, kui Intel või AMD mõne karmima võimsusega keskprotsessori müügile toob, näiteks 500 W.

Vesijahutus pole oma tõhususest hoolimasta arvutiäris kunagi väga popiks saanud, tootjad püüavad pigem leida võimalusi õhkjahutus-lahenduste tõhustamiseks. MSI uus emaplaat ilmselt seda seisu ei muuda, aga tore tükk moodsat tehnoloogiat on see uus emaplaat küll.