Lanier on isik, kes võib nii julgeid väljaütlemisi enesele lubada – ta on arvutiteadlane, üks virtuaalreaalsuse kontseptsioonile aluse panijaid. Ta on töötanud näiteks legendaarse Atari juures ja Microsoftis, andnud välja hulga raamatuid, ning tõelise multitalendina jõuab ta veel ka klassiklaist muusikat kirjutada. Seega on igati põhjust korraks järele mõelda, kui ta meid sotsiaalmeedia eest nii teravas toonis hoiatab. Alljärgnevalt lõik raamatust, kust juttu sellest, et sotsiaalmeediast lahkumine on kõige täpsemini sihitud vastuhakk meie ajastu hullumeelsusele.

"Mida selgema joone me oma probleemi ümber tõmmata oskame, seda kergem on seda lahendada. Olen esitanud hüpoteesi, et meie mureks ei ole internet, nutitelefonid, nutikõlarid ega algoritmide loomise kunst. Nende asemel seisneb maailma viimasel ajal süngeks ja hulluks muutnud probleem KATK-masinas, aga KATK-masina südamikuks ei ole mitte otseselt tehnika, vaid teatav äriplaan, mis paiskab välja väärastunud stiimuleid ja rikub inimesi. See äriplaan ei ole isegi üldlevinud. Väljaspool Hiinat on ainsaiks KATK-ist sõltuvaiks IT-hiidudeks Facebook ja Google.

Ülejäänud kolm viiest suurimast IT-kompaniist tarvitavad KATK-i aeg-ajalt, sest see on tänapäeval normaalne, kuid ei sõltu sellest. Mõjukad on veel mõned väiksemad KATK-kompaniid nagu Twitter, ehkki nad sageli omavahel kisklevad. Üks põhjus, miks ma olen optimist, on see, et KATK ei ole nii hea, kui üks pikaajaline äristrateegia. Selgitan seda tähelepanekut majandust puudutavas peatükis.

Millised kompaniid on KATK-kompaniid? Seda võib arutada! Üks hea alus vahetegemiseks teistega on see, et eesrindlikud KATK-i levitajad on need, kes tõmbavad ligi selliste pahalaste nagu Vene sõjaväeluure üksuste huvi või raha. Selline test näitab, et eksisteerivad ka pseudo-KATKkompaniid
nagu Reddit või 4chan, mis sisaldavad vaid teatud osa loetletud komponentidest, kuid etendavad KATK-i ökosüsteemis sellegipoolest olulist rolli.

Tütarettevõtteid, millest ükskord võivad saada KATK-i pakkujad, kuid mis pole veel sellele tasemele jõudnud, juhivad teised IT-hiiglased nagu Microsoft, Amazon ja Apple, samuti väiksemad kompaniid nagu Snap. Kuid see peatükk ei ole mitte korporatsioonidest, vaid teist. Sest kui me suudame tõmmata joone KATK-masina ümber, siis me suudame tõmmata joone selle ümber, mida
tuleks vältida. KATK-i häda ei tule mingist temas sisalduvast konkreetsest tehnoloogiast, vaid sellest, et tegemist on kellegi võimujanuga.

Näiteks ei ole biheivioristlik meetod, nagu esimeses peatükis kirjeldatud, iseenesest probleem. Te võite lasta end ravida kognitiivsel biheivioristlikul terapeudil ja abi saada. Loodetavasti on see terapeut andnud vande, et jääb professionaalsete standardite juurde, ja on väärt teie usaldust. Aga kui terapeut on hiiglasliku ja kauge korporatsiooni võlglane ning talle makstakse selle eest, et ta sunniks teid tegema teatud otsuseid, mis pole tingimata teie huvides, siis on tegemist KATK-iga.

Sarnasel kombel ei ole ka hüpnoos iseenesest KATK. Aga kui teie hüpnotisööri vahetab välja keegi teine, keda te ei tunne, kes töötab kellegi kolmanda jaoks, keda te samuti ei tunne, ja kui teil pole võimalik teada saada, millist käitumist teile hüpnoosi all sugereeritakse, siis on see päris kindlasti KATK.

Probleem ei seisne üheski konkreetses tehnikas, vaid tehnika kasutamises inimeste manipuleerimiseks, eesmärgiga koondada võimu nii sõgedal ja õudsel viisil, et see muutub
tsivilisatsiooni püsimisele ohtlikuks. Kui tahate aidata maailmal mõistusele tulla, ei pea te ära
viskama ei oma nutitelefoni, loobuma pilveteenuste kasutamisest arvutis või lõpetama võrgukülgedel käimise. Te ei pea kartma matemaatikat, sotsiaalteadusi ega psühholoogiat.
Hoiduda tuleb KATK-ist. Kustutage oma KATK-kontod!

KATK on masin, millel on kuus liikuvat osa.

Alljärgnevalt on KATK-masina kuue osa kohta esitatud
mälutehniline abivahend, juhuks kui teil on vaja need mõnel
eksamil üles lugeda.

A – tähelepanu köitmine, mis viib mölakluse ülevõimuni
B – kõigi eludes nuhkimine
C – inimestele sisendi kurku toppimine
D – inimeste käitumise suunamine nii alatult kui võimalik
E – raha teenimine sellega, et mölakatel lastakse kõigi
teistega sigatseda
F – võltsmassid ja võltsühiskond.