Järgnevad argumendid näitavad, kuidas x86 võib tulevikus ebaoluliseks muutuda.

Praegune tehnoloogia ületab juba massturu vajadused

Juba Moore'i seaduse ennustatud x86-protsessorite kiire areng ja pilvandmetöötluse levik on viinud selleni, et uusimad x86-protsessorid ületavad jõudluselt enamike tarbijate vajadused. Kuna paljud on rahul sellega, mis neil juba on, kulub neil arvutivahetuseks üha kauem aega. Isegi, kui nad ostavad uusi masinaid, valivad nad sinna madalama jõudlusega ja odavamaid mikroprotsessoreid.

x86 leidis ka tugeva konkurendi

x86 arhitektuur paistab silma töötlusjõudlusega (ajaühikus töödeldud instruktsioonide hulgaga), aga konkureeriv ARM paistab silma madala energiatarbe poolest.

Data Responsi andmetel kasutab ARM-põhine süsteem tavaliselt umbes 2 vatti energiat, aga täisoptimeeritud Intel Atomi lahendus 5-6 vatti.

ARMi teine eelis on kujutegur, mis võimaldab originaalseadmetootjatel luua pisemaid seadmeid.

Kuna ARM on erinev, meelitab see uut turusegmenti

x86 on PC-arvutite tugilahendus, aga ARM-protsessorid leidsid tohutu turu manussüsteemide ja mobiilseadmete näol. InformationWeeki 2010. a andmed ütlevad, et ARM-protsessorid on kasutusel enam kui 95 protsendis mobiiltelefonides.

ARM-arhitektuur on nüüd põhivalik Androidi seadmete juurutamisel ja vundament Apple'i A4 süsteemikiibile, mida kasutavad uue põlvkonna iPod Touch, Apple TV, iPhone 4 ja iPad.

Tulevased arengud võimaldavad ARMil ajapikku x86 välja süüa

ARM-tehnoloogia muudkui areneb. Uusim kiip (Cortex-A15) säilitab oma eelkäijate madala energiatarbe, aga pakub kuni 2,5 GHz taktsagedusi, mille jõudlus suudab juba Inteli kiipidega konkureerida. Usume, et ARM-arhitektuur jõuab ka juba järgmise põlvkonna sülearvutitesse ja nutitelefonidesse (A4 MacBook Airis).

ARM on suurtootjatele ärilises mõttes ebaatraktiivne

Inteli jooksvad müügi- ja tegevuskulud 2009. aastal olid 29,6 miljardit dollarit. AMR-arhitektuuri arendava ARM Holdingsi kogukulud olid samas 259 miljonit dollarit.

ARM ei valmista ega tooda Inteli kombel kiipe ise, vaid litsentseerib seda originaalseadmetootjatele ja teistele osapooltele; kiibid toodab tihti mõni lepinguline vabrik (TSMC).

Arvestades ARMi odavat lähenemist ja konkurentsi tehaste seas, on ARM hetkel oluliselt odavam lahendus kui x86. Intel ei läheks sellega just seetõttu kaasa, et see vähendaks nii käivet kui kasumlikkust.

Samas on ARM Holdingsi hinna-tulu suhe 77,93, aga Intelil ja AMDl vaid vastavalt 10,63 ja 4,26.

Intel ja AMD peavad tulevikule mõeldes hakkama pakkuma uusimate ARMi kiipidega võrreldava või parema jõudluse ja energiatarbega mikroprotsessoreid, mille kogumaksumus oleks sama või madalam. Inteli Atom on tugev samm just selles suunas, aga Atom kogeb mobiilide ja õhukeste seadmete (tahvelarvutite) turul tugevat vastuseisu, sest probleemiks on energiatarve, kujutegur ja hind.

x86 arhitektuuri toetab massiivne ökosüsteem varustajatest nagu Applied Materials), klientidest nagu Dell ja täiendustest nagu MS Windows. Kui ARM suudab tõesti x86 turult välja süüa, tähendaks see suuri muutusi väga paljudele firmadele!