Kas selles rägastikus endale uut mudelit otsides on võimalik alt minna või on kõik mudelid muutunud juba piisavalt heaks, küsib Digitark.ee.

Veidi vähem kui kümme aastat tagasi oli olemas kõigest üks iPhone, kõigest üks Nokia N8 ning kõigest üks Xperia X10. Iga mudel oli millegi poolest ainulaadne ning selgelt eristatav kui lipulaev.

Nokia N8 sai esimesena suure 12 MP kaamera, Xperia X10 oli esimene Sony Ericssoni telefon, mis jooksis Android-süsteemil ja iPhone sai ikooniks kohe kui tuli, ning on seda tänaseni. Nüüdseks on valik läinud kirjumaks ning isegi konkreetset lipulaeva välja tuua on keerulisem.

Kas Samsungi tippmudel on S6, S6 edge+ või Note 5? Kas Sony parim mudel on Xperia Z5, Z5 Compact või Z5 Premium? Kas parim telefon jookseb iOS- või Androidi opsüsteemil?

Sisuliselt kõikidel telefonidel on suurepärane ekraan, võimas protsessor ja väga hea kaamera – isegi sõrmejäljelugejat ei ole enam ainult kõige kallimatel mudelitel.

Ilma konkreetse ideeta poodi telefoni ostma minnes lööb avanev valik ilmselt esimese hooga pahviks ning peale operatsioonisüsteemi tuleb valikut ahendada veel suuruse, mälu, koostematerjalide, hinna jms järgi.

Samas ei saa enam ka väga kõvasti alt minna, kui sisetunnet usaldades kõige meelepärasema välimusega telefon valida, sest kuigi leidub ilmselt ka võimsama protsessori, parema kaamera või akumahutavuse poolest asisemaid telefone, siis on tõenäoline, et käes hoitav telefon teeb ära kõik vajaliku ja rohkemgi veel.

Tehnilistesse näitajatesse ei tasu liigselt kinni jääda, sest kui sa ei osta telefoni spetsiaalselt mängimiseks või filmi tegemiseks, siis väikesed erinevused ühes või teises suunas kasutuskogemust ei mõjuta.