Esmalt võid kontrollida, kui paljud siis on. Ava tegumihaldur (Task Manager), milleks sobib klahvikombinatsioon Ctrl + Shift + Esc. Või lihtsalt tee töölaual tegumiribal hiire-paremklõps ja vali tekkinud menüüst Start Task Manager.

Seal ava Processes ja vaata protsesside nimesid. Kui programm on 32-bitine, on selle nime järel kirjas Windows 7 puhul *32, Windows 8/8.1 puhul (32-bit). Allolevalt pildilt näeb ka.

Foto: ekraanitõmmis Task Managerist

Kas 32-bitine on halvem?

32- ja 64-bitise tarkvara põhierinevus on võime töödelda "ühes tükis" korraga rohkem infot. 64 omab eelist, kui see juba niigi selge ei tundunud.

See ei tähenda õnneks, et 64-bitises opsüsteemis peaks olema eelkõige 64-bitistena loodud programmid. Kenasti jooksevad ka 32-bitised ning kasutaja seisukohast on vahe tavaliselt märkamatu.

Samas, 32-bitine opsüsteem ei jooksuta 64-bitiseid programme, aga kui tarkvara veebist hankida nagu tänapäeval tavaline, ei pea enamasti sellele üldse mõtlema.

Õige valik tehakse tavaliselt juba sinu eest, näiteks iTunesi puhul määrab sobiva juba Apple'i sait. Photoshopil on kaasas nii 32- kui ka 64-bitine exe ja valik tehakse paigaldamise käigus taas sinu eest.

Nii et 64-bitisele Windowsile sobivad mõlemad variandid, aga 64-bitist programmi tasub eelistada siis, kui see on ressursinõudlik (s.o seostub tõenäoliselt graafika või mängimisega). 64-bitisele saab rohkem kui 2 GB virtuaalmälu eraldada. Ka on 64-bitist tarkvara raskem lahti murda, kui häkker tahab mingi nõrkuse abil süsteemi tungida.

Nii et rakenduste puhul on tähtsaim ikkagi leida selline, mis meeldib. "Bittidel" pole tähtsust, kui niigi 64-bitist opsüsteemi kasutad. See sööb mõlemat varianti sama tõhusalt.

***

64-bitise tarkvara eelistest 32-bitise ees

Põhieelis on võimalus adresseeritavat süsteemimälu väga palju suurendada. 32-bitine opsüsteem kasutab kuni 4 GB muutmälu, 64-bitine aga kuni 128 GB.

Lisaks kasutab 64-bitine süsteem muutmälu tõhusamalt ja saab programmile enam virtuaalmälu kui 2 GB eraldada. "Näljasemates" rakendustes on sellest palju kasu, eriti ikka mängudes.

Esimesed 32-bitised Windowsid olid 95 ja NT. Esimene 64-bitine Windows oli XP Professional x64 Edition, mis ilmus 2005. a aprillis.

Nii et sellised on levinud ja paljudele eelistatud juba tubli kümne aasta jooksul. Kui lased asjatundjal omale uue Windowsi-süsteemi kokku panna, paigaldabki ta tõenäoliselt sellele 64-bitise variandi.