Paraku ei ole halba ilma heata, eriti Apple'i nutitelefonide puhul, ja siin on kaks poolhalba uudist, mis tänavuste iPhone'ide omanikku puudutavad. Eriti kui ta plaanib sellega pilte teha. Seda teeb vist iga nutitelefoniomanik.

Apple ei hakanud esmaesitlusel sellega kellegi tuju ja ostuplaane rikkuma, aga sait 9to5Mac avaldab, et ainult ühel verivärskel iPhone'il on optiline pildistabilisaator, nimelt kallimal mudelil 6s Plus.

Nõks odavam 6s lepib aga digitaalse pildistabilisaatoriga. Samamoodi oli mäletatavasti mulluste mudelitega. 6 sai digi, kallim 6 Plus optilise.

Ehk siis digi puhul püüab värisevat kaamerapilti kompenseerida tarkvara, optilise puhul füüsilised sensorid, mis on iseenesest tõhusamad.

Üks uuendus mullusega võrreldes: optiline variant töötab nüüd ka videot salvestades, mitte ainult pildistades.

Ma nimetan esimest uudist poolhalvaks, sest iPhone'ide kaamerad on alati kvaliteetsed olnud ja on kindlasti ka digi-stabilisaatoriga. Siiski, kes tahab hetkeparimat, peab selle eest lisa maksma.

Teiseks

iPhone 6s ja 6s Plus pakuvad telefonipiltnikule ka sellist uuendust nagu Live Photos, mis tähendab, et lisaks plaanitud fotole jäädvustab seade hetked ka vahetult enne ja pärast pildistamisnupu vajutamist.

Selle eesmärk on anda võimalus põhipilti hiljem animeerida või ka heli salvestada.

Lahendus põhineb trikil, kus seade hakkab tegelikult pilte tegema kohe, kui kaameraäpp käivitada, et vajadusel oleks lisakaadrid olemas. Aga seadmesse salvestatakse alles see kaader, mis võeti hetkel, kui kasutaja nuppu vajutas. Ja muidugi sellele järgnev ka.

Paraku kulutab selline võimalus tavapärasest kaks korda enam failiruumi. Kui sa ostsid kallist välkmälu kirudes odavaima uue iPhone'i (millel on 16 GB ruumi), saab see ilmselt ebameeldivalt ruttu täis.

Ka see on tegelikult ainult poolhalb uudis, sest pilveteenuste ajastul pole palju failiruumi tingimata vaja. Hoia kraam kellegi serveris.

Kui serveriühendus vahel katkeb, on muidugi jama. Suuri faile aina üles laadida on ka tüütu. Aga noh. Norida saab alati.