Inimeste teadlikkus võrguturvalisusest on küllaltki kesine, ohte ei osata ette aimata ega abinõusid kasutusele võtta.

Turvamata wifi-võrku võivad kasutada ka naabrid või suvamöödujad, kes koormavad ruuterit ja muudavad internetikasutuse aeglasemaks. Halvemal juhul võid langeda viiruse või muu pahatahtliku tegevuse ohvriks.

Kaitsmata wifis saab näiteks väga kergelt jälgida kogu võrgus liikuvat infot nagu e-kirjad, dokumendid, paroolid ja isikuandmed, samuti pildid ja videod.

Nii võivad pahalased ligi pääseda inimese pangakontole või krediitkaardi andmetele, millega saab tekitada tuhandeid eurosid kahju.

Tele2 klienditeeninduse direktor Sirli Seliov annab kuus soovitust, kuidas wifi-võrku võõraste eest kaitsta.

Muuda võrgu nime ja parooli

Üks lihtsamaid viise koduvõrku kaitsta on muuta ruuteri haldusliidese kasutajanime ja parooli. Tootjapoolsed paroolid võivad olla internetist leitavad ja seda on lihtne kurjasti ära kasutada.

Võrgu nime ja parooli vahetamiseks ühenda kõigepealt arvuti või nutiseade võrku parooliga, mille leiab tavaliselt ruuterilt, selle karbilt või kaasasolevast manuaalist. Ava haldusliides ja kirjuta sinna IP-aadress, mille leiad ruuteri manuaalist.

Vali võrgule õige krüpteering

Parooli lisamisel peab valima ka võrguliikluse krüpteerimiseks õige algoritmi. Wifi krüpteeringustandardid on WEP, WPA ja WPA2, millest peaks valima kõige uuema ja turvalisema ehk WPA2.

Kui on võimalik valida rohkemate algoritmide vahel, siis vali WPA2 AES, mis on kiirem ja turvalisem. Seda toetavad uuemad ruuterid.

Vajaduse korral uuenda ruuteri tarkvara

Võrguturvalisust aitab tagada ka ruuteritarkvara uuendamine. Uuem on viiruste ja pahatahtlikke kasutajate suhtes kindlam. Samuti võib see internetiühenduse kiiremaks muuta ja pakkuda rohkem võimalusi.

Kodust pikemaks ajaks väljudes lülita ruuter välja

Kui lähed kodust pikemaks ajaks välja ning wifit keegi ei kasuta, tasub ruuter välja lülitada. Nii ei saa keegi su äraoleku ajal võrku kasutada ja potentsiaalselt midagi pahatahtlikku teha.

Uuematel ruuteritel on ka võimalus võrku teiste seadmete eest peita. Nii ei avane sinu võrgu nimi teiste seadmete võrkude nimekirjas.

Spetstarkvara abil on võimalik leida siiski ka peidetud võrke. Seega on mõistlik ruuter alati välja lülitada, kui seda pika aja jooksul kasutada ei saa.

Lülita välja võrguväline ligipääs ruuteriseadetele

Samuti tuleb arvestada, et paljudel ruuteritel on välise abi funktsioon, millega saab paljusid seadistusi muuta interneti teel. See võib olla aga potentsiaalne turvarisk.

Tehaseseaded võivad olla juba algselt nii määratud, et ruuter võimaldab ligipääsu oma kontrollpaneelidele ka veebis. Vastavad seaded leiab ruuteri kontrollpaneelis „Remote Access“ ja „Remote Help“ alt, mis tuleks turvalisuse huvides välja lülitada.

Ligipääsupiirangud seadmetele

Üks turvalisuse tagamise viise on seadistada ruuter nii, et see lubaks ühendada ainult eelseadistatud seadmeid. Selleks on ruuteril ainulaadne kood nimetusega MAC-aadress. Nii saavad wifi võrku logida sisse ainult seadmed, mis on varem kindlaks määratud.

Kindlatele seadmetele avatud ligipääs võib olla efektiivne, samas võib see olla tüütu külalistele, kes tahaksid võrku kasutada.