Kähmluseks on tegelikult juhtunut ehk pisut palju nimetada, kuna kuritegude monitoorimiseks loodud robotil Knightscope K5 käsi, millega vastu lüüa, üldse küljes ei olegi. Robot pole otseselt mõeldud kuritegude takistamiseks ja sekkumiseks, vaid olukorra monitoorimiseks. K5 varustuses on videokaamera, soojussensorid, radar, õhukvaliteedi sensorid, mikrofon ja laserkaugusmõõdik. Kui robot tuvastab patrullides ebanormaalset müra, registreerib kummalise temperatuurimuutuse või näeb tuntud kriminaale, annab see sellest võimudele teada. K5 on olnud arenduses juba aastast 2013 ning selle kodulinnaks on Californias Silicon Valleys asuv Mountain View, kus see nii mõneski ettevõttes turvameeste abilisena ringi veereb.

Sealsamas Mountain Views K5 ja vindine 41-aastane Jason Sylvain läinud nädalal vaenujalale sattusidki.

Olulisi kahjustusi purjutaja ei tekitanud

ABC7 uudiste kohaselt lähenes Sylvain robotile, kui see parasjagu parklas patrullis. Pole teada, kas robot ja purjutaja eelnevalt mingeid ähvardusi või solvanguid vahetasid (robot vast mitte) või oli mehe vimm K5 vastu juba pikaajalisem, ent igatahes päädis asi sellega, et Sylvain lükkas 136-kilose roboti külili ja põhjustas sellele mitmeid kriimustusi. Mingeid püsivamaid kahjustusi ei tekkinud ja mees ise ei saanud üldse viga - nagu öeldud, ei ole Knightscope K5-l käsi küljes ja nii ei saanud see Sylvaini mingil viisil nuhelda, olles sunnitud rahulikult lebades ootama, kuni saabusid spetsialistid, kes ta jälle püsti upitasid. Robot on nüüd jälle tagasi patrullimas (nagu võib näha allolevast Twitteri videoklipist), Sylvain aga võeti vahi alla süüdistatuna avalikus ruumis purjus olemises ning varitsemises.

Vastasseisule reageeriti sotsiaalmeedias erinevalt - mõni arvas, et tegu on lihtsalt koomilise juhtumiga, oli aga ka arvamusi, mille kohaselt näitab purjus inimese selgrootust see, et too ilma käteta ohvrit ründas.

Lapsi tuleb vältida

Muide: The Verge kirjutab, et Jaapanis korraldati eksperiment, mille raames lasti rahvast täis ostukeskuses üks robot vabalt liikvele. See palus inimestel teelt eest astuda. Täiskasvanud olid agarad roboti palvet täitma, aga lapsed pigem mitte. Kui täiskasvanud ei vaadanud, segasid nad robotit, lõid seda jala ja rusikatega ja nimetasid masinat solvavate nimedega. Et sellele käitumisele ei leitud lahendust, programmeeriti need robotid ümber nii, et nad väldiksid inimesi, kes on lühemad kui 140 sentimeetrit.