Uuringu läbiviijad asetasid kaheksajalgade paagi juurde erinevad telerid (standard- ja kõrglahutusega) ja näitasid nende vahendusel liikuvat pilti teistest loomariigi esindajatest.

Kaheksajalad ei reageerinud tavalahutusega pildile üldse, aga HD-kraamist sattusid elevile ja püüdsid saaki tabada või vajadusel end ohtlike liikide eest peita.

See leid paistab lisavat tõestusmaterjali, et tsefalopoodid ehk peajalad on arvatust keerukamad olendid. Nüüd saab HD-telerite abil nende käitumist (sh isiksust) paremini tundma õppida.

Uuringu leidis aset Sydney Mereteaduse Instituudis ja selleks kogutud octopus tetricuse esindajad pärinesid Sydney sadama vetest. Töö teostas Macquarie'i ülikooli teadusgrupp.

Kolme eri videoklipi peategelased olid vastavalt krabi (kaheksajalgade loomupärane toit) üle ekraani jooksmas, teine kaheksajalg ja lihtsalt üks purk. Subjektid reageerisid klippidele erinevalt, aga käitumine muutus ajas. Näiteks ühel päeval ajas krabi neid elevile, teisel päeval tekitas aga vähe huvi. See tähendab, et vastaval peajalgse liigil on episoodiline isiksus.

Vaata klippi ka!