Minule isiklikult selline lahendus väga imponeerib, kuna tihtipeale jääb tavaline telefonikaamera liialt laiaks ning tarvis oleks kitsamat optikat parema kadreeringu jaoks.

Kuigi topeltkaamera pole telefonide maailmas kaugelt mitte esimene, on aga Samsung pannud esimesena optilise pildistabilisaatori ka kitsamale objektiivile.
Telefoto objektiiv tuleb tihti kasuks, kui soovid kitsamat kaadrit või tabada miskit, mis asub väheke kaugemal.

See muudab Note8 kitsama objektiivi vägagi edukalt kasutatavaks ka pimedamates oludes, mis on olnud komistuskiviks nii iPhone 7 Plusile kui ka teistele sarnaste süsteemidega telefonidele.

Note8 telefotoobjektiiv on telefonivallas esimene, millel on optiline pildistabilisaator. Koostöös võrdlemisi lahtise avaga saab sellega teha häid pilte ka pimedamates oludes.
Värvid ja detailid jäävad pildile alles ka väheke pimedamates oludes. Seda tänu võrdlemisi lahtisele avale (f/1.7) ning optilisele stabilisaatorile.
Tehisvalgus on tihtipeale telefonikaamerate jaoks keeruline tabada ning valge balanss läheb tihti liialt kollaseks. Samsung sai aga isegi tehisvalguse käes pildistades väga hästi hakkama ning värvid on ilusad ja neutraalsed!

Juba kevadel näitas Samsung, et on sel aastal hakkama saanud suurepärase optika ja sensori komboga, millega mitte enam ei astu iPhone’idele kandadele, vaid juba mööda.

Kuna ütlus on, et kui asi pole katki, pole mõtet seda parandada, kasutab Korea suurtootja samasugust kaameramoodulit ka Note8-s ehk laiema nurgaga objektiiv ja sensor on sama kui kevadiste mudelite S8 ja S8+ sees.

Kasutusel on suure ava (f/1.7) ja 12 megapiksline kaamera, mille pilt on detailne ja ilusate värvidega. Tõsi, natukene kipub Samsung endale omaselt värve ülekirgastama, kuid aastatega on asi tugevalt paranenud ja mind isiklikult see enam ei häiri. Pigem võiks öelda, et eelistan Samsungi pilti isegi oma iPhone 7 omale.
Samsung kipub värve kergelt ülekirgastama, kuid siiski pole tulemus ebaloomulik.

Eriti imponeerib HDR-režiim, mis päästab palju detaile nii heledates kui ka varjualades. Lisaks on HDR-i tegemine nõnda kiire. et selle võibki pidevalt sisse jätta!

Kahe kaameraga kombo tavaline pakutav võimalus on ka n-ö portreerežiim, millega peaks suutma pildistatavale objektile udust tausta lisada.
Portreerežiim töötab kenasti. Võrreldes OnePlus 5 omaga on üleminek sujuvam, telefon saab saab täpsemalt ja kiiremini aru, milline osa peaks olema terav ja milline mitte.

Samsung on selle võimaluse viinud veelgi kaugemale ja pakub võimalust muuta tausta udususe astet nii enne kui ka pärast pildistamist.

Tõetruust bokeh’ist on asi küll võrdlemisi kaugel, kuid Samsungi pakutav lahendus on ikkagi üks parimaid, mida antud valdkonnas näinud olen. Objekti, mis peaks terav jääma, tunneb kaamera ära võrdlemisi kiiresti ning isegi lendlevate juustega tuleb kenasti toime.

Teatavad viperused küll aeg-ajalt tekivad, kuid selgelt on see parem kui OnePlus 5 lahendus ning minu hinnangul isegi kiirem ja täpsem kui iPhone 7 Plusi oma. Siiski kasutust see režiim liialt palju mul ei leidnud, kuna saavutatav efekt omab tuntavat järeltöötluse maitset.

Videorežiimidest rääkides ei paku Samsung midagi nii silmapaistvat kui Sony superaegluup, kuid mida ta pakub, pakub väga hästi! Videod on laia dünaamilise ulatusega ning ilusate ja tõetruude värvidega.

Suurepäraselt töötab ka pildistabilisaator, mis ei ole liialt agressiivne, kuid võimaldab teha piisavalt stabiilseid klippe, et pilt oleks tõetruu. Helikvaliteedi üle ei saa ka nuriseda ning seda isegi tugeva tuulega filmides! Võib öelda et videovaldkonnas ei leidnud ma Note8-l ühtegi puudust!
Kiiresti liikuvaid objekte suudab Note8 ilma probleemideta heades valgusoludes jäädvustada.
Panoraamprogramm töötab kenasti ja suudab ka keerulistes valgusoludes pildi võrdlemisi kenasti kokku lõigata.

Kuigi tänavuste uute iPhone’ide testimiseni jõudnud ei ole, võib öelda et Samsung on pannud Note8 kaameraga kümnesse ja minu jaoks on see praegu parima kaameraga nutitelefon, mis turul leitav.

Ei ole üleliigseid lisasid ja vidinaid, lihtsalt kaks stabiliseeritud ja suure avaga objektiivi ja kaks 12 megapikslist sensorit, mis on täiesti piisav telefonikaamera jaoks.

Samsung on lähenenud asjale no-nonsense-meetodil ja mulle meeldib see. Tänu sellele ihaldaks Note8-t endalegi, kui see nii suur ja kallis ei oleks…
Pilt otse kaamerast.
Samast kohast tehtud pilt RAW-failist töödelduna. Detailsust ja dünaamilist ulatust on RAW töötluse puhul selgelt rohkem.