Kui jätta kõrvale erilahendustel põhinevad, asjatundjate endi kokku pandud aparaadid, siis lugeja ilmselt nõustub, et maailma võimsaim tavatootmises koduarvuti on Apple Mac Pro.

Möödunud detsembris ilmunud kolmanda põlvkonna Mac Pro on võimalik varustada kuni 1,5 terabaidi (TB) töömäluga, mis tundub „tavalistes” Windowsi arvutites leiduva 8-64 gigabaidi (GB) kõrval absurdselt palju – ja on muidugi ehmatavalt kallis. See tekitab aga ka eelduse, et mida iganes Mac Prol teha käsid, masin ei satu sellega hätta.

YouTube’i videosid postitav Jonathan Morrison otsustas testida, et kas siiski leidub midagi, mis 1,5 TB töömäluga Mac Pro „põlvili suruks”.

Ta avas sellises arvutis niigi kurikuulsalt ressursinõudliku brauseri Google Chrome ja hakkas selles aina uusi paane (ingl tab) avama. Ta sai seda teha õige palju, kokku 6000 paani, kuni süsteem lõpuks alla vandus.

Morrison tuli mõttele selline eksperiment korraldada siis, kui juhuslikult märkas, et Chrome on töö käigus 75 GB töömälu enda alla haaranud, mis on iseenesest juba rohkem, kui enamikus arvutites ju üldse leidub.

Kirjeldatu on muidugi pigem lõbus looke kui tõsiseltvõetav ülevaade ühe arvuti võimekusest. Aga eks sellised lookesed kuluvad ka vahel ära.

Apple Insider arvutas muide välja, et USA-s maksab kõikide näitajate poolest tippu viidud kolmanda põlvkonna Apple Mac Pro 52 748 dollarit (48 515 eurot), kusjuures ekraan(id) tuleks veel juurde osta.