Vatikan hoiatas interneti aadressihaldurit ohtude eest, mis kaasnevad taoliste laiendite nagu .catholic, .anglican, .muslim või .hindu kasutuselevõtuga. Sel juhul peab ICANN, keda on niigi süüdistatud otsustusvõimetuses, hakkama otsustama, milline organisatsioon või isik võib mõnda viidatud religioonidest internetis esindada, vahendab The Register.

ICANN korraldab sel nädalal Mexico City’s arutelu, kas ja kuidas võtta internetis kasutusele uusi tipptaseme domeene (gTLD ehk generic top-level domains). Arutluse all on kava gTLD-ruumi oluliselt liberaliseerida, vähendada sisendmaksumust ja luua järgneva paari aasta jooksul sadu uusi tipptaseme domeene.

Katoliku kirik ei ole ainus sõna võtnud huvigrupp. Selle nädala keskel asus Al Gore toetama ettevõtet, kes soovib roheliste algatuste tarbeks kasutusele võtta domeeni .eco.

Vaatamata sellele, et domeeninimede tööstus soovib uusi müüdavaid nimelaiendeid, ei vaata kõik uutele gTLD-le hästi. Rahvusvaheline kaubamärgi assotsiatsioon ja suurte ärihuvide esindajad nagu Microsoft, Time Warner ja News Corp on kava vastu.

Vastuseis tuleneb majanduslikest kaalutlustest. Juhul kui tekib sadu uusi tipptaseme domeene, siis peavad ettevõtted oma kaubamärkide kaitseks registreerima sadu uusi nimeruume. See võib tähendada maksmist registreerimise eest kui ka võitlemist küberhõivajatega. Ettevõtte puhul, kes omab sadu kaubamärke, võib hind ulatuda miljonitesse. Microsoft kirjeldab juba eksisteeriva üle 280 tipptaseme domeeni (kõik riigid pluss .org, .net, .com jne) haldamise maksumust kui üle jõu käivat.

Kuna välja võib pakkuda kõike, mis pähe tuleb, siis tekitab kindlasti küsimus, kas .apple domeenile on õigus Apple’i arvuti- või Apple’i muusikafirmal ja kas .news domeeni õigused kuuluvad kõigile uudisteorganisatsioonidele või ainult News Corp’ile.