Lõuna-Korea firma Warp Solution tutvustas möödunud nädalal USAs Las Vegases suurel tehnoloogiamessil CES 2020 põnevat tehnoloogiat, mis viib erinevate seadmete laadimise täiesti uuele tasemele. Mõistagi eeldusel, et nad suudavad selle kiiremas korras turukõlbulikuks teha.

Uus tase on raadiosageduspõhine lahendus, mis edastab elektrienergiat nii õhu teel kui ka üle rekordiliselt pika vahemaa (hetkel kuni umbes 1,8 meetrit).

Sellest oleks tohutult võita tööstuses ja eri majandusharudes alates asjade interneti süsteemidest kuni näiteks isejuhtivate sõidukiteni. Aga muidugi ka tavainimestel, kes saaks laadija ühte kohta paigutada ja siis eri seadmeid selle ümber täita.

Saatja suudab "toita" nimelt enam kui üht seadet ja neid ka jälitada, nii et miski ei pea kogu aeg täpselt ühes kohas püsima.

Tavapärased juhtmeta laadimise lahendused (nagu Qi standard) toimivad spetsiaalsete alustega, mis peavad laaditavale väga lähedal asuma. Warp Solution usub, et nende uue lahenduse laadimiskiirus on Qi'ga juba võrreldav, aga aga tulevikus muidugi kasvab.

Kõigest sellest tõuseb laiemat kasu muidugi alles siis, kui Warpi töö põhjal valmib standard, mille tootjad oma seadmetes kasutusele võivad võtta. Aga selles poleks midagi ulmelist, täpselt nii juhtus ka juba paar korda mainitud Qi'ga.

Raadiosageduspõhise laadimise trump on selle paindlikkus: vastuvõtja ei vaja tööks kindlat pinget.

Moodsa tehnika peamisi probleeme on ebapiisav akukestvus, mille üks lahendus ongi juhtmeta laadimine. See tuleb kasuks ka seal, kus on vaja midagi laadida, aga selle ümber või lähedal on vett, mis muudab olukorra ohtlikuks. Seda jällegi asjade interneti seadmetele mõeldes.

Juhtmeta laadimisest on muidugi teoreetiliselt palju kasu ka kodus, sest ideaalse vooluvõrgu loomine (juhtmete eemaldamine, lisamine või nende asukoha muutmine) võib olla keerukas ja kulukas. Juhtmevabaduse puhul pole midagi muuta ju vajagi.