Tulevikule mõtlema peab, sest internetiliiklus muutub kogu aeg suuremaks ja tihedamaks. Selle eest hoolitsevad veebivideo kasv, internetis andmeid liigutavad seadmed, liit- ja virtuaalreaalsus, 4K ja 8K levik, 5G ja asjade internet jm. Nii et operaatorid ehitavad ja laiendavad tulevikuvõrke, mis kõike seda sujuvalt nautida lubaksid ja soovijatele kuni 10 Gbit/s kiirusi pakuksid.

Elisa ja Starman eelistavad tulevikule mõeldes 10G-EPON tehnoloogial põhinevat kiudoptilist võrku, millest arendamisest oli juttu juba pooleteise aasta eest ja mis on nüüd reaalse lahendusena valmis saanud (koostöös Nokia Networksiga).

Euroopas sellist võrku veel kasutusel polnud, pidulik avamine toimus 10. mai varalõunal Tallinnas. See vastab nii tavainimeste kui ka äriklientide vajadustele järgnevaks 10-15 aastaks, selgitab Starmani tehnikadirektor Jaanus Erlemann.

Starman keskendub esimeses järjekorras suurema tarbijaskonnaga linnadele ehk Tallinnale ja Tartule. Järgmise viie aasta jooksul on plaan pakkuda võrku 40%-le Starmani Eesti klientidest ja katta 60% Tallinnast.

Starman pakub tavahuvilistele kuni 500 Mbit/s kiiruseid ka edaspidi, aga eriti nõudlikud saavad võimaluse eraldi tellida kuni 10 Gbit/s kiirusega sümmeetrilist internetiühendust, kinnitab Erlemann.

Starmani tehnikadirektor Jaanus Erlemann (Foto: Starman)

Sellise kiiruse ärakasutamine tavalises arvutis on praeguste vahenditega veel üsna keeruline. Paljudel juhtudel jäävad protsessor ja mäluseade 10 Gbit/s (1,25 GB/s) saavutamisel takistuseks ehk "pudelikaelaks".

Telia

Telia veel 10 Gbit/s võrgu pakkumiseni ei jõua, aga 9. mail demosid nad pressiüritusel oma lahendust, mis põhineb XGS-PON tehnoloogial ja Huawei seadmetel.

Telia pakub endiselt ainsana Eestis tavakasutajale 1 Gbit/s kaablipõhist internetti (Tallinnas, Harjumaal, Tartus, Pärnus ja Jõhvis). Demotud 10 Gbit/s lahendus toimib sellega samaaegselt ja saabub 2018. a, esialgu ärikasutajale.

Telial on ka häid uudiseid oma laiemale kasutajaskonnale ehk 149 000 kliendile, kes tavalist kaabli-internetti on kasutanud.

Hetkel on vaskkaabliga olnud saadaval kiirused kuni 60 Mbit/s alla- ja 10 Mbit/s üleslaadimisel, aga tänu tehnoloogiale VDSL2 saab sügisest tellida vähemalt 100 Mbit/s.

Uus lahendus annab võrgus üldse hetkel 250 Mbit/s võimekuse. Ruuter tuleb küll selle tarbeks uuema vastu vahetada.

Millal ja kus keegi saab? Telia teavitab oma kliente vastavalt sellele, kuidas VDSL2 võrgu laiendamisega nendeni jõutakse.

2020. aastaks on Telia võrgus vana ADSL tehnoloogia käibelt kadunud, mida asendabki VDSL2. Siis peaksid kõik saama vähemalt 30 Mbit/s kiirusi, pooled kliendid isegi 100 Mbit/s, võtmekliendid 1 Gbit/s.