Aasta tagasi lubas Google lõpetada oma kasutajate postkastide skaneerimise, kuid tuleb välja, et firma pole teinud just palju, et inimeste postkastide sisu ei satuks kõrvaliste isikute valdusesse.

Nimelt tuleb välja, et sajad rakenduste arendajad skaneerivad pidevalt inimeste postkaste, et leida sealt teenuse töötamiseks olulist infot. Tuleb aga välja, et vahel ei uurita seda infot automatiseeritult, vaid inimeste postkastides sorib reaalne inimene.

Praegu ei ole just hea aeg sellisteks paljastusteks: suured firmad on viimasel ajal olnud tugeva surve all, et muuta privaatsusnorme rangemaks. Facebooki juht Mark Zuckerberg on nii oma kodumaal kui ka Euroopas käinud poliitikute ees aru andmas, kuidas privaatsusprobleemidega tegeletakse. Nüüd võib sarnane saatus oodata ka Google'it.

Tegelikult ei ole rakenduste jaoks oma meilidele ligipääsu andmises midagi uut, selline ligipääsu lubamine on paljude rakenduste kasutamise eelduseks. Probleem on just selles, et kui inimesed eeldavad, et seda tehakse automatiseeritult, siis teise inimese oma meilide ligi laskmine on juba ilmselge privaatsusrisk, vahendab leht.

Google'i esindaja ütles, et iga firma, kellel lubatakse inimeste postkaste läbi uurida, on Google'i poolt kinnitatud ning on kontrollitud, et firma privaatsuspoliitikaga poleks probleeme. Seejuures on siiski ebaselge, kuidas ja kui palju Google kontrollib, mida ja kuidas nende partnerfirmad inimeste postkastidest otsivad.

Ühe sellise arendusfirma Edison Software tegevjuht Mikael Berner ütles WSJ-le, et nende firma puhul on töötajad lugenud sadade inimeste e-kirju, eesmärgiga välja töötada uus meilisorteerimisrakendus. Teise firma esindaja ütles, et selline klientide e-kirjade lugemine on ettevõtetes "tavaline praktika".

Firmade esindajad ütlesid veel, et e-kirju hõlmav isikuandmete töötlemine on kirjeldatud nende kasutajatingimustes ning meilide lugemiseks on neil välja töötatud ranged reeglid, mis peaks vältima info lekkimist.

Wall Street Journali sõnul ei ole Gmailist erinevad ka Microsofti või Yahoo meilirakendus ning ka nendel ettevõtetel puudub ülevaade sellest, kes kelle meile loeb.

Loe ka Google'i esindaja kommentaari privaatsusskandaali kohta SIIN.