Ja mis kõige hämmastavam selle juures – see kõvaketas oli kahe külmkapi suurune. Kaasavõtmisest polnud siis juttugi. Ja hinna jätame parem mainimata, kirjutab TehnikaPilk.ee.

Kuus aastat hiljem tuli IBM välja kõvakettamudeliga 1311, mis oli pesumasina suurune ja mälumahtu sai sinna lisades, muutes maksimumsalvestusmahu 300 megabaidini.

Enamikes lauaarvutites kasutusel olevad 3,5-tollised ning sülearvutites kasutuses olevad 2,5-tollised 5400 ja 7200 RPM (pööret minutis) kõvakettad on pigem juba aegunud.

Peale nende on juba mõnda aega tagasi saabunud müügile välised kõvakettad, mis kasutavad reeglina 2,5-tollist 5400 RPM liikuvat ketast seal sees. Neid on saadaval igas erinevas värvitoonis, suuruses ja mahutavuses. Neid saab mahutavusest 250 GB kuni 8 TB ja võib-olla suuremaidki.

Reeglina toimivad kõik uuemad välised kõvakettad USB 3 kaabliga, mis annab kiiruseks alla 100 MB/s.

Nende kõvaketaste kõrval on viimasel ajal olnud populaarsemad hoopis SSD mäluseadmed, mis on ka juba aastakümneid vanad, aga hiljuti jõudnud massidesse.

Foto: tehnikapilk.ee

Neid on ka erinevaid tüüpe, aga kõige tuntum neist on 2,5-tolline formaat, mis sobib SATA ühenduspesa kaudu nii süleritele kui ka lauaarvutitele.

SSD kohta ei saa öelda kõvaketas, sest selles pole ühtegi ketast, on vaid mälukiibid.

SSD kasuks räägibki selle sisu ehk mälukiibid. Kuna neis pole liikuvaid osi nagu tavalises kõvakettas, kannatab SSD põrutusi, on kiirem ja võib olla palju väiksem.

Siiani on SSD mäluseadmete suurimaks miinuseks olnud hind, sest tihti saab kõige soodsama (näiteks 32 GB) SSD hinna eest juba 1 TB (1000 GB mahutavusega) kõvaketta.

Samsung aga otsustas panna kokku välise kõvaketta kontseptsiooni ja SSD mälukiibid ja tulemus on väga hea.

Samsungi uus T3 nime kandev SSD mäluseade on niivõrd väike, et neid mahub taskusse lausa mitu tükki ja sealjuures pole tehtud ohverdusi kiiruses ega mahutavuses.

Neid on saadaval kolm erinevat. Esimene mahutab 250 GB, teine 500 ja kolmas, meil testimises olev mudel, mahutab 1 TB.

Nagu arvutisisesed SSD-d, on ka Samsungi T3 palju vastupidavam põrutustele ning kiirus on teoorias 450 MB/s, aga praktikas üle 300 MB, kasutades USB 3 pesa arvutis.

Välimuselt on T3 pigem minimalistlik. See on kaetud kvaliteetse alumiiniumiga ning kolmveerand sellest on hõbedane ja veerand must.

USB C ühenduspessa käib komplektis olev USB 3.1 kaabel, mille küljes on transportimiseks kaablikinnitus.

Foto: tehnikapilk.ee

Kokkuvõtteks

Samsung on valmis teinud toote, mis on suurepärane. See näeb väga hea välja, on hästi ehitatud, mahutab palju, kiirus on suur ja T3 on ka hämmastavalt väike.

Ainsaks miinuseks on selle 400-eurone hind, mille eest saab tavalisi 1 TB mahuga kõvakettaid 4-5 tükki.

Seetõttu on T3 sobilik peamiselt ärikasutajatele, kel võib vaja minna kiiret failitransporti, kui interneti kaudu seda teha ei saa.

Sobib ka tavakasutajatele, kes hindavad disaini, suurust ja kiirust. Kui 1 TB tundub liiga suur mälumaht, saab ka osta näiteks 500 GB suurusega mudeli, mis maksab vaid natuke üle kahesaja euro.