Ja pärast ilmumist leitakse seadme paljude eksemplaride küljes/juures mingi häda, mida nii meedia kui ka tavahuvilised netis asuvad hoolega kajastama.

iPhone 5 austab tavasid ja presenteerib meile järjekordset jama.

Mudel 4 probleem peitus lubamatult viletsat levi pakkuvas antenni(disaini)s. 4S-i tunnus oli liiga kiirelt tühjenev aku. 5 puhul märkavad paljud huvilised aga... kulumisjälgede ja kriimudega korpust.

Kahjustusi olla erinevaid: mõnest märgatavast kriimust kattematerjali osalise kadumiseni, nii et allolev alumiinium on näha. Tihti satutakse üllatusele kohe telefoni lahti pakkides. Taolisi kaebusi on täheldatud juba USA läänerannikul, Euroopas, Hongkongis,

MacRumorsi saidil korraldatud küsitluse põhjal on kohe karbist võetuna kahjustatud iPhone 5-te osakaal koguni 36,45 protsenti! Seda siis Forte artikli koostamise hetkel.

(Apple'i esindajad reageerivad sellele kindlasti väidetega a la ärge jamage, tegelik number on pigem näiteks 0,2-1% kandis.)

ExtremeTechi artikkel usub, et probleemi põhjustab seadme koostis.

Apple lasi nimelt roostevabast terasest kere viiendal ringil alumiiniumi vastu vahetada, mis muudab uue nutitelefoni kergemaks - iPhone 5 on seni kõige õhem ja kergem iPhone. Alumiinium on paraku pehme metall, mida on kerge ära kriipida, kui kasutada kassiomanike slängi.

Alumiiniumi tugevdamiseks on kasutusel anodeerimise protsess (kaetakse see alumiiniumoksiidi kihiga), millest aga, nagu tundub, siiski ei piisa.

Kus need uued läikivad nutifonid siis ära kriibitakse? Kuna pakendatud iPhone 5 püsib karbis kindlalt paigal, tekivad kahjustused tõenäoliselt tooteliinil juba Hiinas. Võimalik, et pärast tootekvaliteedi kontrolli ja enne karpi toppimist.

Saame näha, kuidas ingliskeelses meedias juba hellitlevalt Scuffgate'iks nimetatud jama laheneb. Loo pealkirjas esitatud väide eksisteerib hetkel ainult kõlakana, aga tundub üsna mõistlik. Kuidas tootja muidu kindlaks teeks, kui paljud eksemplaridest on kahjustatud...

Kiigake ka ingliskeelset videot testist, kui kerge on iPhone 5 kriimustada. See on kogunud nädala jooksul juba üle miljoni vaatamise.