Saareriigi kaitseministeeriumi tehniliste uuringute ja arendustöö instituut alustas „viirusetõrje-viiruse” loomist juba 2008. aastal. Relvastuse arendamisega tegelev valitsusamet maksis rasketööstusettevõttele 178,5 miljonit jeeni (1,8 miljonit eurot), töötamaks välja viirust, mis suudaks analüüsida küberrünnakuid ja isegi tuvastada nende allikaid, vahendab Discovery News.

Taoline kava kõlab nagu vastulöök Stuxnetile või Duqu’le — küberrelvadele, mis on sedavõrd võimsad, et üks turvaekspert nimetas neid kübersõja ekvivalendiks neutronpommile. Ning selles, et kübersõda on ainult hoogustumas, pole kahtlustki, kinnitas turvaettevõtte Immunity Inc president ja tegevjuht Dave Aitel.

„Stuxnet oli alles algus,” rääkis Aitel.  „Isepaljunevad programmid on iga riikliku arsenali oluliseks osaks ning Jaapan astub selles vallas alles esimesi samme.”

Yomiuri Shimbuni osutusel peaks kavandatav küberkaitseriist olema võimeline peilima välja küberrünnaku lähtepaiga, selle kahjutuks tegema ja koguma seejuures võtmetähtsat teavet. Taoline vahend kujutaks endast ilmselgelt järgmist sammu veebipõhises sõjapidamises, kommenteeris turvakontserni Treadstone 71 juhtiv strateeg Jeff Bardin.