Euroopa Komisjoni konkurentsivolinik toetab ideed, et interneti muusikapoed võiksid allalaetavat muusikat müüa kõigis Euroopa Liidu riikides. Praeguse seisuga pole see aga paljudes endistes idabloki maades, sealhulgas Eestis, võimalik, vahendab Bloomberg.

„iTunes oleks valmis avama oma poe kõigile Euroopa tarbijaile, sealhulgas neis Ida Euroopa maades, kus iTunes'i poodi seni avatud ei ole, juhul, kui Apple saavutaks kõiki riike hõlmava kokkuleppe muusika tootjate ja litsentsitasusid korjavate organisatsioonidega," teatas Apple.

Apple on müünud iTunesi kaudu üle kuue miljardi muusikaloo, mis teeb sellest kõige menukama interneti muusikapoe.

Euroopa Liidus jagatakse autorikaitse litsentse riikide põhiselt. Selle tulemusel saavad tarbijad näiteks muusikat alla laadida ainult oma koduriigis avatud iTunes'i poest. Möödunud aasta juulis väljastas Euroopa Komisjon määruse, millega mõisteti hukka litsentsitasusid korjavate organisatsioonide kokkulepe, millega on raha korjamine jagatud riigiti.

Komisjon avaldas määruse peale 2000. aastal Bertelsmann AG RTL Grupi ja Music Chice Ltd poolt esitatud kaebuse analüüsimist ja olukorra selgitamist. Litsentsitasusid korjavad ühingud on Komisjoni määruse vaidlustanud, väites, et suurem konkurents erinevate autorikaitseorganisatsioonide ja -ühingute vahel vähendaks muusikute sissetulekut.

Komisjoni võimuses on määrata kõigile 24 rahvuslikule litsetsitasusid korjavale ühingule trahv iga päeva eest, mille jooksul need määrusele vastu puiklevad. Komisjon jälgib, kuidas nende määrust rakendatakse.

Konkurentsivoliniku Neelie Kroesi sõnul on Prantsusmaa litsentsitasude korjaja SACEM pan-euroopalise litsentseerimisega nõus ja valmis tegema koostööd teiste plaadifirmade ja autorikaitseorganisatsioonidega. SACEMi nõusolek teeb üle-euroopalise muusika litsentseerimise kergemaks.

Komisjoni üle-euroopalise muusikalitsentseerimise määruse poolt on eelkõige suured autorikaitseühingud ja suured plaadifirmad. Eesti autorikaitseorganisatsioonide jaoks võib see aga tähendada märkimisväärset sissetulekute vähenemist ja kontrolli kaotust muusikaturu üle.