Asi algas 2017. aasta detsembris, mõni päev enne jõule. Apple tunnistas avalikult seda, mida paljud ammu kahtlustasid – et muutis mitut iPhone-nutitelefonimudelit tarkvarauuenduste abil aeglasemaks.

Firma väitel oli säärane käik mõeldud vananevate akude kaitseks. Mh olla olnud oht, et vananevate akudega telefonid hakkavad end ise aku kaitsemiseks välja lülitama.

Aeglasemaks muudetud mudelite nimekiri osutus kokkuvõttes päris pikaks: iPhone 6 ja 6 Plus, 6s ja 6s Plus, 7 ja 7 Plus ning SE.

Kuna aeglustamisaktsioon toimus esialgu salaja, siis on raske uskuda, et Apple ei tahtnud inimesi sundida lihtsalt rohkem raha kulutama, vanemaid iPhone'e uuemate vastu vahetama.

Kindlasti ei uskunud Apple'i heasoovlikkust need, kes ettevõtte kohtusse kaebasid – kahes USA osariigis korraga. Neile ei piisanud lepituskatsest ja võimalusest terve järgneva aasta jooksul ca 25 euro eest soodushinnaga asendusakut osta, mis algse jõudluse taastaks.

Neist kohtuasjadest üks jõudis nüüd lõpuks otsuseni, et Apple peab oma tembu eest maksma kuni 500 miljonit dollarit (450 miljonit eurot), millest vähemalt 310 mln saavad ühishagisse kaasatud inimesed. Nende hulgast sõltuvalt olla igalühel loota umbes 25 dollarilist (22,4 eurost) kahjutasu.

Kuhu ülejäänud miljonid lähevad? Kohtus Apple'i võidukalt seljatanud advokaadid saavad tasuks kuni 93 miljonit dollarit (83,5 mln eurot) ja lisaks 1,5 miljonit dollarit "kulude katteks".

How-To Geek avaldas huvitava arutluse, mille järgi pole ühishagis osalejatel siiski erilist lootust isegi 25 dollarit saada, vaid tegelik kahjutasu saab olema väiksem.

Esiteks kahmavad suure osa mainitud advokaadid, teiseks saavad 1500-3500 dollarit inimesed, kes Apple'i vastases hagis nimeliselt välja toodud. Kui siis ülejäänu kõik ühishagiga liitunute vahel laiali jagada, siis on kokkuvõttes tõenäoline saada väiksem summa kui 25 dollarit.

Apple'i pakutud soodushinnaga akuga nõustus omal ajal muide umbes 11 miljonit iPhone'i-omanikku. Kuna tavahind oli kolm korda kõrgem, siis võib oodatust väiksema käibe Apple'i karistuse hulka lugeda.