"Mobiilioperaatorite seas korraldatud uuring näitab, et ükski neist pole iPhone'i müümisega kasvatanud oma turuosa, käivet ega tulu," vahendab Strand Consulti korraldatud uuringu tulemusi Reuters.

"On isegi näiteid, kus operaatorid on iPhone'i pärast pidanud välja saatma kasumihoiatuse," seisab aruandes.

Esimene Apple'i iPhone jõudis turule 2007. aasta keskel ja pälvis tänu oma kasutajasõbralikusele ning unikaalsele disainile tarbijate seas suurt tähelepanu.

Tänavu teises kvartalis müüs Apple 5,2 miljonit iPhone'i. Samal ajavahemikul müüdi kõikide tootjate mobiiltelefone kokku 268 miljonit.

"Me ei leidnud ühtegi mobiilioperaatorit, mis oleks tänu iPhone'ile omanikele tulu teeninud," seisab Strandi aruandes. "Vaadates numbreid pole iPhone'i-efekti kuskil näha - paljudel konkurentidel läheb hulga paremini."

iPhone'i USA ainus tarnija AT&T kasum oli subsideerimise pärast surve all 2008. aastal ja nii juhtub tõenäoliselt ka tänavu.

Kagu-Aasia suurim telefonioperaator SingTel teenis teises kvartalis vähem tulu, sest iPhone'i müümine vähendas tegevuskasumit 3 - 4 protsenti.

Põhjamaade suurim mobiilioperaator TeliaSonera tõi iPhone'i turule suure turunuduskampaaniaga, kuid see ei ole aidanud ettevõttel suurendada ei oma turuosa ega teenistust kliendi kohta.

Taani TeliaSonera teenistus ühe kliendi kohta on viimase kahe aastaga vähenenud 212 Taani kroonilt 168 kroonini. Samuti pole sama ajaga muutunud ettevõtte turuosa.

Rootsis on TeliaSonera oma turuosast kahe aastaga kaotanud ühe protsendi ja tema teenistus ühe kliendi kohta on tippettevõtetest väikseim, mis selle aasta esimese kvartaliga langes 179 Rootsi kroonini.

Mobiilivõrkude operaatorid on iPhone'isid kõvasti subsideerinud, sest loodavad neilt hiljem suuremat tulu teenida. Samas on Apple loobumas eksklusiivsetest lepingutest operaatoritega ja nii vähenevad ka operaatorite lootused oma investeeringutelt hiljem suurt tulu teenida, leiab Strand.

Strandi aruandest selgub veel, et ülejäänud telefonitootjad hakkavad Apple'ile järgi jõudma. Neist mitmete seadmed on juba võrreldavad esimese põlvkonna iPhone'iga ning paljud väiksemad telefonioperaatorid suudavad edukalt oma võrku meelitada suuremate operaatorite iPhone'i kliente.

Kuulduste kohaselt küsib Apple iPhone'i eest operaatoritelt ligi 600 dollarit, mis AT&T 199 dollarit maksva iPhone'i puhul tähendab subsideerimist 400 dollari ulatuses.