Apple on Euroopas sõlminud kokkulepped kolme operaatoriga, kelleks on Inglismaa O2, Orange Prantsusmaal ja T-Mobile Saksamaal. Kõik kolm operaatorit müüsid 2007 aasta neljandas kvartalis kokku ca 300 000 iPhone, mis jäi ootustele 200 000 ühiku võrra alla. Sarnaseid tulemusi oodatakse käesolevagi aasta esimeselt kvartalilt. Võrdluseks — USAs müüs AT&T möödunud aastal 2 miljonit iPhone, kirjutab BusinessWeek.

Kuigi operaatorid ise kinnitavad, et kõik on OK, on probleemiks siiski olnud liigkõrge ca 600 dollariline hind koos vähemalt aastase lepinguga. Hetkel on hinda küll poole võrra alandatud, kuid selle taga nähakse pigem soovi laod ennem kiirema uue 3G iPhone mudeli juunikuist turuletulekut tühjaks müüa.

iPhone mure on ka veel see, et Euroopas tavaliselt subsideerivad operaatorid telefone, nii et üpris ägeda nutitelefoni võib saada päris niisama, aga Apple ei taha sellest kuuldagi. Apple käitub oma partneroperaatoritega ka üpris karmilt, nõudes iga kliendi pealt ühes kalendrikuus 5 — 20 dollarit obrokit.

Säherdused nõudmised on hakanud tooma ka tagsilööke, näiteks suurim Hiina mobiiloperaator China Mobile pole senini Apple seatud tingimustega nõustunud.

Senistegi partnerite lüpsmine läheb Apple’l üha keerulisemaks, kuna iPhone lahtimuukimine on suhteliselt kerge ja siiani müüdud iPhone’dest on tervelt ¼ „õigete“ operaatorite võrkudest kadunud.

Apple soovib 2008 aasta lõpuks müüa 10 miljonit iPhone, kuid nimetatud eesmärgi täitmiseks peab ta muutma oma senist praktikat, sõnab mobiilituru uuringutega tegeleva firma IDC direktor Shiv K Bakhshi.