Lubaduste kohaselt saab iPhone 5s-i nüüd avada lihtsalt näpuga üle sensori tõmmates.

Sõrmejäljelugeja ehk Touch ID abil saab ka rakendustepoest näiteks app'e või muusikat osta. Teisisõnu,  oma pika ja keerulise parooli trükkimise asemel piisab näpuviibutusest.

See kõik kõlab väga mõnusalt, ent kas tõesti lisas Apple ilmselt sadade miljonite eest (mullu ostis Apple 356 miljoni dollariga ühe sõrmejäljelugejate tootja) lihtsalt võimaluse paar näpuvajutusest säästa?

Sõrmejälje tulevik: mobiilimaksed

Apple hoiab biomeetrilise sensori kõiki kasutusvõimalusi ilmselgelt tulevikuks peidus. Üks põhjendus võib olla ettevaatlikkus, et mitte kõva küberjälgimisega pelglikuks muudetud inimesi ära hirmutada. Eriti sel suvel on kogu teadlikum osa arvutikasutajaid kuulnud, kuidas iga nende sammu on võimalik digitaalselt jälgida.

Apple’i turundusjuht Phil Schiller rõhutas telefoni esitledes, et inimese sõrmejälge ei saadeta mitte ühegisse serverisse ega jagata teiste rakendustega, see jääb turvaliselt telefoni sisse.

Biomeetrilisel isikutuvastusel on suur potentsiaal, kujutlegem selleks kasvõi järgmist skeemi. Suundute oma kodulähedasse kohvikusse, mille app’i olete oma telefoni tõmmanud. Teel olles valite rakendusest ühe cappucino ja võib-olla ka kompoti vahukoorega ning maksate sõrmega üle sensori tõmmates. Raha kasseeritakse automaatselt teie krediitkaardilt ja kohale jõudes on kehakinnitus juba laual.

Teised ettevõtted ja mobiilitootjad loodavad mobiilimaksete tulevikku NFC tehnoloogiast – see on lähiväljaside, mis eeldab näiteks telefoniga makseterminali lähedal viipamist. Aga makse kinnitamiseks tuleb ikka PIN-kood sisestada nagu pangakaardiga makstes. Sellist süsteemi arendavad muuseas isekeskis ka Eesti pangad ja mobiilioperaator EMT. Apple pole aastaid NFC innustusega kaasa läinud, seda ei toeta ka uued iPhone’id.

Sõrmejälje psühholoogiline garantii
Sõrmejäljelugeja pealmine kiht on safiirkristall, mis peaks sensori tegema vastupidavaks.

Et aga Apple saaks muuta iPhone’i mobiilseks rahakotiks – millega saab osta peale rakenduste ka päris asju – on vaja mitu takstust ületada. Esiteks tuleb inimeste usaldust mobiili vastu kasvatada. Tehniliselt võiks juba praegugi mobiiliga mingil moel poes maksta, kuid paljud ei julge telefoni veel päris rahakotina võtta. Enda tuvastamine sõrmejäljega võib anda psühholoogilise garantii, et nii on makse tõesti turvaline ja pätt varastatud telefoniga sisseoste teha ei saa.

Teine asi on taristu, sest selline mobiilimakse eeldab ka müüjatelt valmidust makseid vastu võtta. Võib-olla on see juhus, et just päev enne uusi iPhone’i tutvustas huvitavat vidinat PayPal. Tegu on mälupulga taolise “majakaga”, mille võib poes näiteks kassaarvuti külge pista. See saadab ümbruses olevatesse telefonidesse Bluetooth signaali, nendes saab aga PayPali rakendusega makse teha.

Mobiilimaksetest on räägitud juba tükk aega kui järgmisest suurest väljakutsest. Võib-olla on see sõrmejäljelugeja Apple'i esimene samm väljakutse võitmisel.