iOS 12 on viimastel kuudel olnud saadaval beetavariandina, nüüd siis ka laiemale ringile.

Uuenduse saavad:

* iPhone-telefonid alates mudelist 5s (mis ilmus 2014. a septembris)

* iPod Touch-meediapleieri kuues ehk viimaseks jäänud mudel (ilmus 2015. a juulis)

* iPad mini tahvelarvuti (2.-4. põlvkond ehk 2013. a novembris või hiljem ilmunud)

* iPad Air-tahvelarvuti (kaks mudelit, esimene ilmus 2013. a oktoobris)

* iPad-tahvelarvuti viies ehk hetkel viimane mudel (ilmus 2017. a märtsis)

* iPad Pro tahvelarvuti (kõik neli mudelit, esimene ilmus 2015. a novembris)

Ehk siis olenevalt seadmest on toetatud kuni viimase viie aasta mudelid. See on juba muljetavaldav, kui meenutada, et Androidi seadme puhul tasub loota pigem kaks-kolm aastat tarkvarauuendusi ja enamasti suure viivitusega.

iOS 12 põhimissioon on seadmeid kiiremaks muuta, eriti vanemaid, mis on seniste opsüsteemi-uuenduste mõjul pigem aeglasemaks muutunud. Olenevalt aparaadist avanevat kaamera kuni 70% kiiremini, ekraaniklaviatuur kuni 50%, äpid kaks korda kiiremini. Eks saame näha.

How-to-Geek väidab, et iOS 12 tundub beetavariandi põhjal ka „tervem” kui mitmed varasemad suured väljalasked, eriti 8 või 9. Miski ei tekita suurt jamae ega tõrkeid nutiseadme kasutamisel.

Apple’il on iOS-i suuruuenduste vallas seni mustavõitu minevik. Asi on muidugi natuke ka selles, et iga probleem pannakse veebis ruttu "suure kella külge".

ekraanitõmmis

iOS 12 teisi tähtsaid uuendusi:

* sama äpi teavitusi saab kokku koguda, et neid kergemini hallata ja vaigistada (tobe muidugi, et juba varem pole saanud)

* Siri Shortcuts – laseb digiabilist Sirit kamandada teisi äppe kasutama. Näiteks ilmaäpi vahendusel terve nädala ilmateadet koostama või kaamerat pildistama panema, nii et viibid telefonist eemal (aga loomulikult Siri kuuldeulatuses)

* mõned Apple’i enda äpid saavad uue välimuse, nagu Apple News, Stocks, iBooks ja Voice Memos

* FaceTime’i vestlusse saab kaasata kuni 32 inimest, kuigi seda võimalust peab veel ootama

* püüd veidi kasutajate nutisõltuvust taltsutada – ülevaate äpikasutuse kohta, võimalus neile piiranguid seada. Kasulik abivahend vähemalt lapsevanematele.