Mis on Build?

BUILD on arendajatele suunatud konverents, mida välja kuulutades lubas Microsoft, et avalikustamisele tuleb info järgmisest Windowsi versioonist. Täpsem info puudus kuni ürituse alguseni. Üritus müüdi sellest olenemata kiiresti välja, seega näiteks juba augusti alguses puudus võimalus pileti hankimiseks.

Nüüdseks on selge, et Microsoft on avaldanud suure hulga infot uue toote kohta ning nähtu on pehmelt öeldes hämmastav. Uus Windows on midagi täiesti uut ning muudab ilmselt väga tugevalt arusaama Windowsist kui operatsioonisüsteemist.

BUILD toimus esmakordselt; ei ole teada, kas järgmisel aastal on uus BUILD või ongi tegemist ühekordse üritusega.

Põnev kõlakas, mis üritusel on hetkel kõrvu jäänud?

Palju on spekuleeritud teemal, kas Windows Phone jääb eraldi platvormiks või töötab sama operatsioonisüsteem ka telefonidel. Ametlik vastus on, et Windows Phone jääb eraldi platvormiks, aga tuleb tunnistada, et ka mul on sügavad kahtlused, kas see kesk-pikas perspektiivis nii jääb.

Kindel on aga see, et homne päev toob täiendavat infot Windows Server 8 platvormist; privaatpilv ja haldus pilves on märksõnad, mida tasub jälgida.

Kõige enim kõlav märkus paistab siin olevat: "see on isegi parem, kui Apple".

Millised Buildil tutvustatud arvutid või seadmed tõestavad Windows 8 üllatavalt kiireid buutimisaegu?

See tahvelarvuti, mida osalejatele jagatakse, kinnitab, et alglaadimiskiirus on tõeliselt hämmastav. Eile õnnestus näha demo, kus monitoril kulus stand by režiimist töörežiimini jõudmiseks rohkem aega kui arvutil alglaadimiseks. Tehtud on imelist tööd.

Samas eeldab sellise kiiruse saavutamine siiski riistvaralist tuge (UEFI + SSD kõvaketas). Kuid kindlasti on Windows 8 alglaadimiskiirus oluliselt kiirem kui seda on saanud tunda ja näha varasemates Windowsites.

Kas nõustuksite nüüd kohe endale paigaldama Windows 8 beetaversiooni, kui veel ei ole? Miks?

Endale vast mitte, oma arvutile küll. Kui beetaversioon ilmub, siis kindlasti võtan selle kasutusele kui peamise operatsioonisüsteemi oma arvutis. Isegi hetkel kättesaadav arendajate eelväljaanne väärib proovimist ja katsetamist.

Minu jaoks olulised märksõnad on siinkohal Hyper-V virtualiseerimise platvorm (seda tööjaama operatsioonisüsteemis), väiksem energiatarve ning puutetundlike ekraanidega mugavalt kasutatav kasutajaliides. Olles nüüd pea 24 tundi Windows 8 eelversiooni kasutanud, pean ütlema, et sellest on raske loobuda.

Palun Windowsite lühivõrdlust: millega 8 edestab 7?

Windows 8 on kindlasti mugavam, võimekam ning tarkvara arendajatele mugavam platvorm. Kui nüüd uuenduslikkusest rääkida, siis Windows 8 on midagi täiesti uut, sarnasusi leidub vast ainult Windows Phone 7 platvormiga (mõlemad kasutavad Metro stilistikat).

See platvorm on kiire, mugav ning peamised minule veidi häirivad võimekused on nüüd parandatud ja täiendatud (näiteks mitme monitori tugi oli eelnevalt veidi puudulik, lisamonitoril ei näinud tegumiriba), lisatud on suurel hulgal uusi. See tundub liiga hea, et olla tõsi.

Tõsi on ka see, et avaldatud on alles arendajatele suunatud eelversioon, lõpptooteni on veel aega. Windows 7 on täna olemas, veel üsna värske, vägagi võimekas ja lapsehaigused on väljaravitud.

Kas Microsoft annab Windowsile tänu 8-le uue näo ja mõtte. Kas usute, et Steve Jobs tahaks oma kunagise "Triumph of the Nerdsi" tsitaadi tagasi võtta, kus ta süüdistab MSi täielikus maitse-, originaalsete ideede ja kultuuritunde puudumises oma toodetes?

Ma arvan, et sellise klassi mehed oma sõnu tagasi ei võta, aga põhjust oleks juba ammu.

Seni on olnud nii, et Microsofti Windowsi versioonid on üsna varakult avaldatud või lekkinud ning nii mõnigi ettevõtte on suutnud seal nähtavad ideed varem oma tootes realiseerida (kiirelt meenuvad vaidlused kas enne oli widget või gadget jne).

Seekord varjati toodet hoolega ja nii ei ole võimalik kellelgi öelda: "Näed, jälle kopeerisid!". Windows 8 on unikaalne, see on stiilne ja samas äratuntavalt Microsofti nägu. :)

Kas varsti näeme Windows 8 nägu nii telefonis, tahvelarvutis, sülearvutis, lauaarvutis kui ka teleris samasugusena ning samade võimalustega?

Tahvelarvutis, sülearvutis ja lauaarvutis: kindlasti, juba homme! Telefonis: nagu öeldud ametlik vastus on EI. Teleris: ma arvan küll, minu teleris on juba täna Windows (Windows Media Center, mis töötab Windows 7 arvutil ja arvuti on ühendatud teleriga).

Arvestades lubadust, et Media Center jääb Windowsi osaks, kujutan mina küll ette maailma, kus telerites töötab Windows. Kas see on just Windows 8, seda nüüd ei julge lubada.

Olgu mis on, aga tahvel-, süle- ja lauaarvutite maailm tõotab minna veel põnevamaks.


Jälgi Forte uudiseid ka Twitteris!