Hinnatõus on tingitud domeeninimede haldamisega ja "hulgimüümisega" tegeleva ICANN-i poliitikamuutusest. Organisatsioon andis teada, et kaalub mitmete vanade domeeninimede hinnalae eemaldamist. Selliste domeenide alla kuuluvad näiteks .org, .info ja .biz lõpuga domeenid.

See tähendab, et eri domeeninimede haldamisega tegelevad ettevõtted saaks neid domeeninimede "jaemüüjatele" enda valitud hinna eest müüa. Jaemüüjad omakorda tõstaks lõpptarbijatele suunatud tasusid. Eriti haavatavad oleks sellises olukorras mitmed mittetulundusorganisatsioonid, mis just .org ja .info lõpuga domeeninimesid kasutavad.

ICANNi sõnul on muudatus paremas kooskõlas domeenide baasregistrilepinguga, kuid võtab samal ajal arvesse ka muutunud domeeninimeturgu. "See on vastavuses meie eesmärgiga kohelda uute ja vanade tippdomeenide omanikke võrdselt vastavalt meie baasregistrilepingule," ütles organisatsioon teadaandes.

Põhimõtteliselt viitab organisatsioon sellele, et viimasel ajal on juurde tulnud niivõrd palju uusi domeeninimesid, millel hinnalage ei ole. Organisatsioon loodabki, et suurenenud konkurents aitab hindadel mõistuse piires püsida. Alati jääb üle ka domeeni vahetamise võimalus, mis on aga kulukas ning on vana domeeninimega harjunud külastajatele ebameeldivaks üllatuseks.

ICANNi esindaja ütles BBC-le, et nemad ei tegele hindade määramisega ning varasemad tingimused, mis vanu domeeninimesid kaitsesid, olid paika pandud USA justiitsministeeriumi otsusega, mis praeguseks on kehtetu.

Cyrus Namazi, ICANNi ülemaailmse domeenidivisjoni juht lisas: "Praeguseks domeeni registreerinutel on ka mõningane kaitse hinnatõusu eest. Neile tuleb hinnatõusust teada anda pool aastat ette ning neil on õigus oma domeeninime uuendada kuni 10 aasta pikkuseks perioodiks. See tähendab, et muudatushetkest saab klient veel kümme aastat teenust sama hinnaga."

Domeenimüüjate sõnul võib muudatus aga kaasa tuua ülikõrged uuendamistasud, mis võivad kiiresti tõusta lausa kümnekordseks. Domeeninimede haldamisega tegelev Namecheap kirjutab oma kodulehel, et kui siiani võis .org domeeninimede hind aastas tõusta 10 protsenti, siis nüüd kaob piirang täielikult. "Meil pole muud võimalust kui kanda need kulud üle kliendi poolt makstavasse lõpptasusse," kirjutas ettevõte.

Kokku kasutab maailmas .org domeeninime hinnanguliselt 10 miljonit klienti, mitmed neist on mittetulundusorganisatsioonid.