Populaarseimaid kingitusi otsitakse internetist kõige rohkem ning seetõttu kasutavad seda olukorda ära ka küberkurjategijad. Pettused otsingumootorite tulemustes nagu võltslingid, mis püüavad jätta heausklikule interneti kasutajate õige mulje on sellel hooajal muutumas tõsiseks probleemiks.

Ka veebipoed ennustavad sellel hooajal tugevat müügikäivete kasvu, mis tuleb traditsiooniliste jaekaupluste arvelt. See koos asjaoluga, et üha rohkem vähem tehnoloogiat tundvad arvutikasutajad võivad sattuda kurjategijate ohvriks.

Need on tooted, mida kurjategijad kõige suurema tõenäosusega pettustes kasutavad:

· Populaarne arvutimäng  Call of Duty: Modern Warfare 2
· Michael Jackson’i film This Is It
· Videokaamera The Flip UltraHD
· Apple iPod
· Nintendo Wii mängukonsool

F-Secure laborite internetiturbe monitooringud ning analüüsid näitava, et otsingumootorite pettused on 2009. aastal märkimisväärselt kasvanud. Küberkurjategijat kasutavad ära avaliku suurt huvi viimaste uudiste, artiklite ning videote vastu ning koostavad nende põhjal petusaidid internetis.

Peamiseks eesmärgiks on varastada kasutajate konfidentsiaalseid andmeid. Kurjategijad on kasutanud Google Adwords kampaaniaid, mis tõstavad halbade linkide staatust ning toob need Google otsingumootoris esile.

“Kuigi see teema ei ole uus, on pettused otsingumootorites muutunud küberkurjategijatele uueks taktikaks. Me oleme kohanud suunatud pettuseid peaaegu pärast iga olulisema uudise avaldamist, seetõttu oleme kindlad, et ka ülipopulaarsete jõulukinkide otsingutulemustega püütakse arvutikasutajaid petta,” selgitab Mikko Hypponen F-Secure Laborite juht.

„Eestis on veebipoodidest ostmine muutumas väga populaarseks. Soovitame arvutikasutajatel oma sisseoste teha vaid usaldusväärsetest veebikaubamajadest ning kasutades nende individuaalseid otsingumootoreid. Kui see ei ole võimalik, siis saavad arvutikasutajad kontrollida lehekülgede usaldusväärsust kasutades F-Secure Browseri kaitse tehnoloogiat. Lehekülgede usaldusväärsust saab kontrollida leheküljel http://browsingprotection.f-secure.com.

F-Secure nimekiri „kõige ohtlikemast kingitustest” on koostatud Amazon veebikaubamaja andmetel ning võrreldud saadud andmeid Google otsingutrendidega. Täielikku nimekirja ning näiteid pettustest saab SIIT.