India personaliarendusminister Kapil Sibal esitles sellel nädalal madala hinnaga arvutusseadet, mis on mõeldud üliõpilastele. Nad alustasid samuti läbirääkimisi tehnikatootjatega üle maailma, et see massidesse viia.

"Oleme jõudnud tänaseks arendusetappi, kus arvutis kõik kokku maksab umbes 35 dollarit," kinnitas ta pressikonverentsil.

Puutetundliku ekraaniga seadmesse on eelpaigaldatud internetibrauserid, PDF-failide lugeja ja videokõnede valmidus. Autorid võtsid riistvarapoole koostamisel arvesse kasutaja tulevast vajadust või soovi komponente välja vahetada.

Sibali sõnul peaks Linuxiga sülearvuti jõudma 2011. aastal kõrgkoolidesse. Järgmiseks on plaan langetada hind 20 dollarini ja lõpuks isegi 10ni.

Seade sündis India Tehnoloogiainstiuudi ja India Teadusinstituudi rahva koostöös. Need on riigi juhtivad tehnoloogiainstituudid.

India kulutab umbes 3 protsenti aastaeelarvest haridusele ja on suutnud praeguseks 1,2 miljardi elanikuga riigis kirjaoskuse 64 protsendini tõsta. Uuringud näitavad samas, et paljud õppurid oskavad vaevu lugeda-kirjutada ning enamik riiklikke koole pole rahuldava töö tegemiseks piisava varustusega.