Üheks programmi eesmärgiks on kõrvaldada turvaoht, mida valitsus näeb eraettevõtete poolt loodud äriotstarbeliste protsessorite kasutamises India sõja-, kosmose- ja telekommunikatsioonisektoris, vahendab EETimes.

India oma mikroprotsessori arendamiseks luuakse uus ettevõte Zerone Corporation kuhu valitsus paneb seemneks 200 miljonit dollarit.

Zerone Corp'i koondatakse erinevates riikliku alluvusega organisatsioonides töötavad tippinsenerid ja ettevõtte kontroll jääb Infotehnoloogia ministeeriumi kätte. Ühtekokku soovitakse palgata 400 spetsialisti.

Uut protsessorit hakatakse arendama Sun'i OpenSparc (UltraSparc T1 ja T2 protsessorite avatud koodiga versioon) arhitektuuri baasil, millega koos luuakse veel oma Linuxi operatsioonisüsteemi ja MySQL andmebaasiversioon.

Üks anonüümseks jääda soovinud kohaliku arvutitööstuse ninamees tegi valitsuse plaani maatasa. "Miks me ei võiks omandada x86 tehnoloogia ja selle baasil midagi ehitada? Või litsenseerida ARM tuuma ja disainida selle baasil? Ühe kiibi ehitamiseks ei lähe vaja 200 miljonit dollarit. Mõned insenerid ühest kohalikust ettevõttest, nagu Wipro, teevad selle ära. Kuidas suudab üks valitusasutus hoida protsessoritehnoloogia elus ja seda toetada? Sellest plaanist ei tule midagi välja nagu ei ole tulnud välja säherdustest plaanidest minevikus," rääkis arvutitööstuse juhtfiguur.

Tänane India kiibiarendus tegeleb peamiselt välismaiste ettevõtete patentide baasil ja tellimusel kiipide arnendamisega, seega ei jää nende kätte ka intellektuaalset omandit.

Varasead kiibiarendusprojektid on Indias vett vedama läinud. Nõndanimetatud Lõuna-India linna Hyderabad linna lähistele ehitatud "Fab City", mis rajati kiipide tootmise eesmärgil, tegeleb täna päikeseenergiaprojektidega.

Samuti puudub Indial oma suur kiibivalukoda.