Uue teadusliku algatuse nimeks on EvoGrid ja sellega üritatakse võimsas arvutiklastris luua tehiseluvorme ehk jõuda virtuaalsel kujul evolutsiooni esimeste sammude reprodutseerimiseni, vahendab New York Times.

Projekti taga on NASA tarbeks simulatsioonitarkvara kirjutav arvutiteadlane Bruce Damer, kes  on kirjutanud elu modelleerimise teemal doktoriväitekirja.

EvoGrid projektis üritatakse samal viisl jõuda simuleeritud eluvormide tuvastamiseni. Viimasel aastakümnel on loodud palju geenisimulatsioone, näiteks ravimite väljatöötamiseks. Uue projektiga üritatakse jõuda sinnamaani, et simulatsioonide baasil saaks luua algelisi iseseisva elu märke näitavaid virtuaalseid tehisolendeid.

EvoGrid’i loomisel toetuvad teadlased kahele vaba tarkvara projektile: USA National Science Foundationi loodud Boinc’ile ja Hollandi Groningeni ülikooli teadlaste loodud Gromacs’i tarkvarale.

Boinc’i võrgus oli möödunud nädala seisuga üle 500 000 arvuti ja selle koguvõimsuseks oli 2,45 petafloppi. Võrdluseks — maailma võimsaim superarvuti küündib 1.1 petaflopini.

Boinc'i tarkvara on platvorm, mida saavad oma ülesannete tarbeks kasutada soovi korral kõik teadlased. Gromacs on loodud molekulide käitumise simuleerimiseks.

Damer koos tarkvarainseneri Peter Newmaniga on oma projekti üles ehitanud Seti@home hajali arvuteid koondava maavälist elu otsiva andmetöötlusprojekti kogemuste baasil.

Seti@home projektis osalemiseks peab kasutaja oma arvutisse laadima 6,69 megabaidise tarkvarajupi, mis paneb arvuti jõudeolekus tegelema sadade raadioteleskoopide poolt kogutud andmetest elumärkide väljasõelumisega.