Laiskus on inimese loomuse lahutamatu osa. Internet on aastate jooksul muutnud meid veelgi laisemaks kui see on meil looduse poolt kaasa antud. Me oleme jõudnud sellisesse etappi, kus isegi laiskuse generaatorit (loe: internetti) ei viitsi enam eriti kasutada, kirjutab ajaveeb The Technorat.

Seetõttu on olemas vahendid, mis võimaldavad meil asju internetis veelgi kiiremini teha ning teenuseid automatiseerida, nii et meie laiskus saaks rahus edasi süveneda. Üks selline vahend on IFTTT.

Mis on IFTTT?

IFTTT ehk If This Then That (maakeeli: kui juhtub see, siis tee seda) on internetiteenuseid automatiseeriv tööriist, mis teeb arvutikasutaja elu palju lihtsamaks.

Nagu nimigi reedab, töötab antud tööriist põhimõttel "kui juhtub üks asi, siis tee seda". Näiteks salvestab Twitteris lemmikuks märgitud säutsu automaatselt sinu Evernote'i märkmikusse. Ja ei mingit siblimist kopeerimise ja kleepimisega.

Teenus toimib retseptipõhiselt, milles on tavaliselt kaks koostisosa. Üks osa on nn päästik (Trigger): kui sellega seotud tingimus täitub, hakkavad hammasrattad käima.

Teine koostisosa on Action ehk tegevus. Kui võtame näiteks retsepti “Saabudes tööle, muuda telefon hääletuks”, siis saabumine tööle on päästik ning hääletuks muutmine on tegevusMis on IFTTT?

IFTTT ehk If This Then That (maakeeli: kui juhtub see, siis tee seda) on internetiteenuseid automatiseeriv tööriist mis teeb arvutikasutaja elu palju lihtsamaks.

Nagu nimigi reedab, töötab antud tööriist põhimõttel “kui juhtub üks asi, siis tee seda”. Näiteks IFTTT salvestab Twitteris lemmikuks märgitud säutsu automaatselt sinu Evernote’i märkmikusse. Ja ei mingit siblimist kopeerimise ja kleepimisega.

IFTTT toimib retseptide põhiselt, milles on tavaliselt kaks koostisosa. Üks osa on päästik (Trigger) ehk tingimus, mille täitumisel hakkab muu osa tööle. Teine koostisosa on tegevus ehk Action.

Kui võtame näiteks retsepti “Saabudes tööle, muuda telefon hääletuks”, siis saabumine tööle (näiteks ühenduse loomine sealse WiFi võrguga) on trigger ning hääletuks muutumine on action.

Milleks kasutada?

Sinul võib tekkida nüüd küsimus: milleks ma seda IFTTT-i üldse kasutama peaksin? Vastus on lihtne: kõigeks. IFTTT võimaldab sul automatiseerida praktiliselt kõike, mis toimub sinu telefonis, kodus või sotsvõrgustiku kontodel.

Sa võid lasta oma Instagrami pildid automaatselt Dropboxi üles laadida. IFTTT võib salvestada sinu lemmikpalad SoundCloudist otse pilvehoidlasse või saadab tähtsad kirjad postkastist Evernote‘i märkmikusse.

Lastes käiku nutiseadme (IFTTT toimib igal levinud platvormil, arvutis, veebis, Androidil, Apple'i seadmel, ning isegi nutikate koduseadmetega), saad automatiseerida ka oma mobiilset seadet. Näiteks võid lasta oma telefoni hääletuks muuta, kui kell saab 12 täis või salvestad kõnelogid Google Drive'i kataloogi. Kasutusvõimalusi on praktiliselt lõputul hulgal.

Foto: ekraanitõmmis

Minu lemmik

on IFTTT-i kõrvaprodukt nimega Do. Tegemist on õigupoolest kolme erineva mobiiliäpiga: Button, Note ja Camera.

Button võimaldab ühe nupulevajutusega näiteks saata teatud sisuga kirju. Note võimaldab teha lühimärkmeid ja saata need Twitterisse, Facebooki või Evernote‘i. Camera võimaldab äsjatehtud pilte sõpradega kiiresti jagada, saates need automaatselt sotsiaalmeedia kanalitesse.

Do-rakendused on küll üsna piiratud funktsionaalsusega ning korraga saab ühel rakendusel saab olla ainult kuni kolm retsepti, mis on küll miinus, kuid loodetavasti lisavad autorid sinna rohkem retseptikohti.

Kuidas algust teha?

Kui ma olen sind oma jutuga pehmeks rääkinud, oled sa ehk otsustanud oma käed sellele pahale poisile külge panna. Ning tegelikult pole ühtegi argumenti, mis peaks sind IFTTT-i kasutamisest tagasi hoidma.

Kui mina paar aastat tagasi IFTTT-ga esmakordselt tutvusin, siis minu jaoks oli selle kasutamine üsna keeruline, kuigi paljud blogijad ja ajakirjanikud kiitsid takka, et kui lihtne on seda kasutada. Kuid ajapikku on IFTTT muutunud üha kasutajasõbralikumaks ning praegu on selle kasutamine tõesti lihtsamast lihtsam.

Foto: ekraanitõmmis

Esimese asjana tuleks sul minna IFTTT-i kodulehele, et registreeruda. Sisse logides tervitab sind avaleht, kus on välja toodud retseptid, mida sa parasjagu kasutad.

Avalehel võid retsepte sisse või välja lülitada, seadistada ning vaadata nende toimimise logisid. Eraldi vahekaartidel on Do retseptid: iseloodud ja avaldatud (jah, sa saad oma IFTTT-retsepte luua) ning lemmikretseptid.

Nüüd tuleb sul leida endale meelepärane retsept. Neid võid sa leida, vajutades lehe ülemises osas olevale nupule Browse, kust pääsed valmisretseptide kogu juurde.

Vajutades aga nupule Channels leiad retseptide kanalid, kus leiad retsepte, mis toimivad just antud teenusega. Välja on ka toodud konkreetse kanaliga seotud tingimused ning tegevused.

Otsides retsepti, ära vali oma esimeseks katsealuseks ülemäära keerukat funktsiooni. Alusta lihtsamast ja ajapikku hakka rakendama üha keerukamaid retsepte.

Minu valik on funktsioon, mis salvestab Gmailis tähekesega märgistatud kirjad Evernote‘i. Vajutades retseptile, avaneb uus aken, milles leiad selle lühikirjelduse, sellest allpool antakse käsk aktiveerida retsepti kanalid. Ehk sinult küsitakse luba, et annaksid kolmandatele osapooltele ligipääsu oma veebilehe kontole.

Kõlab küll hirmutavalt, kuid tegemist on IFTTT-i poolt sertifitseeritud teenustega, nii et infolekket ega kontohäkkimist ei tasu karta.

Vajutades nupule Activate, vupsab välja dialoogiaken, kus küsitakse, kas ma tõesti tahan anda IFTTT-le ligipääsu minu kontole. Ilma selle kinnituseta retsept ei toimi.

Foto: ekraanitõmmis

Kui kanalid on aktiveeritud, antakse võimalus retsepti korrigeerida. Mina ei soovita sinul midagi esialgu näppida, las kõik jääb nii nagu on. Pealegi saad sa hiljem soovi korral seda retsepti veel muuta. Niisiis, sinul jääb üle vaid vajutada nupule Add Recipe. Voila, retsept on loodud ning sinu elu on karvavõrra lihtsamaks tehtud.

Nõuanne: retsepti valides eelista sellist, mille pisipildi paremas ülemises nurgas on täheke kollasel taustal. See tähistab seda, et tegemist on IFTTT meeskonna poolt heaks kiidetud retseptiga. Või siis vali selline, millel on palju kasutajaid ning mida on paljud heaks kiitnud. Nii saad valida retsepti, mis tõepoolest toimib.

Kuidas luua enda retsepti?

Mida teha siis, kui sa ei leia endale sobiliku retsepti ja oled IFTTT-ga “sina” peale üle läinud? On aeg hakata tegema oma retsepte.

Retseptide loomine toimub põhimõtteliselt ühede ja samade reeglite järgi, nii veebis kui ka igal teisel platvormil. Protsessi näitlikustamiseks kirjeldan ma oma Soundcloud-Twitteri retsepti loomist.

SoundCloudis on saadaval mitmeid huvitavaid taskuhäälinguid, sealhulgas ka eestikeelseid ning minul tekib vahest tahtmine meeldinud palasid Twitteri vahendusel jagada. Siinkohal tuleb mulle appi IFTTT.

1. samm: Avan oma IFTTT konto avalehe ning vajutan nupule Create a Recipe. Avanenud aknas vajutan nupule This. Nüüd saan valida päästikukanali ehk teenuse, kus pannakse hammasrattad käima. Minu valik on siin SoundCloud.

2. samm: Valin tingimuse, mis peab päästikkanalis toimuma, et tegevus algaks. Minu valik on New public like mis tähendab seda, et kui ma annan helipalale like‘i, siis hakkab midagi toimuma. Seejärel vajutan nupule, mis kinnitab päästiku loomist.

3. samm: Nüüd tuleb mul valida sihitiskanal ehk teenus, millele on funktsioon suunatud. Valin Twitteri.

Foto: ekraanitõmmis

4. samm: Valin sobiva funktsiooni. Mina valikuks on Post a Tweet ehk “Postita uus säuts".

5. samm: Eelviimase liigutusena saan korrigeerida säutsu väljanägemist.

6. samm: Vajutan nupule Create Recipe

Niisiis, nüüd on minu retsept loodud ning toimib nii nagu peab. Nii see retsepti loomine üldjoontes käibki. Ei midagi keerulist. Ka kõikide teiste teenuste puhul tuleb sul läbi käia samad sammud.

Kokkuvõtteks

IFTTT on selline teenus, mille toimimisest on esialgu raske aru saada ning selle kasutamiseks ei näe kohe põhjust. Kui aga sa näed, et teatud pildid Instagramist on automaatselt salvestatud sinu Dropboxi ning sina ei pidanud selle nimel praktiliselt lillegi liigutama, oled sa IFTTT-st lummatud ning mõne aja pärast ei kujutagi ette internetti ilma selle teenuseta.

Mis aga IFTTT-i puhul kõige lahedam: see on nagu õhk: sa paned seda tähele ainult siis, kui seda pole (see ei toimi). Muul ajal töötab see automaatselt veebisaitide taustal ega häiri sind igapäevases töös.

IFTTT on teenus, mis minu arvates peaks olema iga endast lugupidava arvuti- ja nutiseadmete kasutaja teadmistevaramus.