Tehnoloogiaettevõte IBM on ehitamas maailma kõige väiksemat arvutit, vahendab The Verge. Üksikasju pole veel palju avaldatud, kuid teadaolev info on elevusttekitav.

Nimelt on arvuti suurus (või õigemini väiksus) kõigest 1mm x 1mm, mis on väiksem kui näiteks jahvatamata sool meie köögikapis. Foto eespool näitab tegelikult 64 emaplaadist koosnevat kogu, milles on kaks sellist tillukest arvutit. Tegelikult on arvuti suurus umbes selline (võrreldes mainitud soolaga):

Võrdluseks: senini on maailma väikseim arvuti olnud 2015. aastal loodud Michigan Micro Mote, mille diameeter oli "lausa" 2mm.

IBM-i arendataval arvutil saab olema protsessor, mil on mitusada tuhat transistorit, SRAM (staatiline suvapöördus) mälu ja kommunikatsiooni osa, mis kasutab LED ja fotosensoreid, et ennast ümbritsevaga suhelda.

Ettevõtte sõnul saab arvutil olema sama palju võimsust kui x86 kiibil aastast 1990. See tähendab, et see suudab avada ja töös hoida näiteks 90.aastate alguse kuulsat arvutimängu Doom: mängu kirjeldustes on mainitud, et see vajab töötamiseks vähemalt 386 protsessorit ja 4MB põhimälu.

Nii et jääme IBM-i tillukest aga võimsat arvutit ootama. Ettevõtte plaan on see viie aasta jooksul valmis saada.